Счетоводни услуги цена

Счетоводител – професия на настоящето и бъдещето

Rate this post

Човек, избрал професията на счетоводител, е малко вероятно да остане без работа дори в нашето трудно време. Всъщност днес никоя организация не може без счетоводство. Какви са основните отговорности на служителя, който реши да се посвети на тази област на дейност? Какви трябва да бъдат професионални умения на счетоводителя?

професионални умения на счетоводителя

Какви умения имат нужда от кандидатите за подобна позиция? Какви са плюсовете и минусите на тази професия?

Отговорности и професионални умения на счетоводителя

Основните функционални отговорности на счетоводителя са поддържането на една или няколко области на счетоводството, данъчното, управленското счетоводство, разработването на счетоводна политика за дадена компания и взаимодействието с регулаторните организации.

Актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за цяла България!

В чуждестранните компании счетоводителят поддържа и отчети в съответствие с международните стандарти, участва в преобразуването на вътрешното отчитане, работи със счетоводни информационни системи на английски език.

В много отношения функционалните отговорности на счетоводителя се определят от спецификата на конкретно предприятие. Смята се, че най-трудни са банковия, застрахователния и строителния сектор.

Прочетете също и за възстановяване на ДДС от чужбина, страни от ЕС!

Професионални умения на счетоводителя

Уменията на счетоводителя като професионалист могат да варират в зависимост от областта, в която работи специалистът: в кои области дейностите на организацията включват: търговия, строителство, реклама или други.

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

Независимо от горните фактори, всеки кандидат трябва да познава счетоводството и данъчното законодателство, да е компетентен потребител на персонален компютър, да познава определени програми, например Excel, счетоводен софтуер и други, и да може да използва референтни правни основания. Ако счетоводителя работи за международна компания, познаването на езика е задължително.

Трябва да се отбележи, че основните качества на човек, решил да се посвети на счетоводните дейности, трябва да бъде постоянство, внимателност, толерантно отношение към рутинната работа и способността за правилно планиране на работното време. Личните качества на счетоводителя са поставени такива изисквания като устойчивост на стрес, логическо мислене, дързост, точност, отговорност, логично мислене, честност.

Регистрация на фирма в Пловдив

Счетоводна професия: плюсове и минуси

Търсенето и известна стабилност на работата на счетоводителя говори в полза на избора на тази професия. Винаги се изискват компетентни специалисти, а освен това професията предоставя възможност за развитие и кариерно израстване.

Понякога експертите предпочитат да работят не „от обаждане до обаждане“, а според свободен график или на непълно работно време. Някои фирми позволяват на счетоводителя да избере такива възможности за заетост.

Вярно е, че тази работа е доста сложна. Счетоводителят трябва да работи с голям обем информация, да отчита постоянните промени в законодателството. Друг недостатък на тази професия е нередовното работно време.

Счетоводителят е финансово отговорно лице, той докладва за работата не само на непосредствения си ръководител – ръководителя на отдела или компанията, но и на регулаторните органи. Всички организации редовно преминават одити, както и данъчни проверки.

Регистрация на фирма във Варна

Една от основните точки на счетоводната работа е компетентното приспадане на данъци. Трябва да се има предвид, че са предвидени специални санкции за нарушения в тази област: от глоби до лишаване от свобода.

Възнаграждения и перспективи за работа

Заплатите на специалистите зависят от редица фактори. Основните от тях са: ниво на организация; задачи, изпълнявани от счетоводител; обем на работа; степента на отговорност на служителя; в присъствието на подчинени – техният брой.

Регистрация на фирма в Бургас

Важно е изискванията да се прилагат за квалификацията на специалист. Ако за някои сайтове е достатъчно да овладеете няколко типични операции, тогава не е необходима висока квалификация на такива места. Това означава, че заплатата на служителя ще се определя не много висока.

В случай че обемът на работа е по-голям и задачите са по-сложни, изискванията за знанията и уменията на кандидата се увеличават. Следователно той може да поиска по-високо заплащане за работата си.

Трябва да се отбележи, че професията на счетоводител е доста обещаваща по отношение на кариерното развитие. В близко бъдеще не се очаква намаляване на търсенето на специалисти по счетоводство, така че човек, който реши да се отдаде на този вид дейност, най-вероятно ще може да намери подходяща работа и да постигне известен успех в нея.

Регистрация на фирма в Перник

Специалист в областта на счетоводството може да се развива в рамките на една професия, като повишава квалификацията си. При определени условия той има възможността да „порасне“ до главния счетоводител.

В допълнение, успешният служител може да разшири обхвата на своята дейност, ставайки например финансов директор на компанията, финансов анализатор, консултант или одитор.

Регистрация на фирма в Русе