Ще изчезне ли професията на счетоводител в бъдеще?

Rate this post

В тази статия ще рагледаме каква ще е професията на счетоводител в бъдеще, дали ще изчезне или точно обратно ще се търси в пъти повече?

„Всички професии са важни, всички професии са необходими“, казваха ни в детството.

Професията на  счетоводител
Професията на счетоводител

Британските учени казват: че около 10 000 професии изчезват на всеки 10 години. Вярно е, че не по-малък брой нови професионални професии заместват застрашените видове.

Възможно е мечтата на човек да измисли машина на времето е била свързана, между другото, с желанието да се провери правилността на неговия професионален избор. Това става особено актуално в наше време, когато търсенето на определен тип специални знания бързо се променя.

Вижте актуални цени за регистрация на фирма изцяло онлайн за цяла България!

Развитие и щастие- професията на счетоводител

Темата днес е за за това дали ние, счетоводителите, ще се развиваме и радваме в бъдеще?

Три основни причини за възможната „смърт“ на професията. Кои са те?:

  • автоматизация;
  • опростяване;
  • аутсорсинг.

Като начало подобни прогнози най-често се чуват от устните на футуролозите. Тоест хората, чиято професия е да фантазират за бъдещето. Въпреки това, почти винаги същите тези футуролози грешат. Може би е по-добре да питате не от тях, а от този, който няма право да направи грешка – счетоводителят. Тук аз, като счетоводител с дългогодишен опит, имам какво да отговоря по този въпрос.

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

Разбира се, основната заплаха за много професии идва от вездесъщата автоматизация . Добре. Без изтощителен ръчен труд, сметка (за младите хора: това е такава рамка, вътре в която има игли за плетене) и калкулатор, днес компютърна програма внася баланс в делителна секунда. 

Защо е необходим счетоводител?

Ако е така, тогава защо е необходим счетоводител и счетоводни услугиНякой въвежда данни в компютъра – и всемогъщата машина издава отчети, необходимите извлечения и други важни документи. Логично ли е? Да. Не се карайте. Но тази логика не работи!

Може би компютърът лесно може да проектира безумно сложните полетни характеристики на свръхзвуков самолет или космически кораб и да изчисли траекторията на атом или електрон в километрова епруветка. Без съмнение в това. 

Регистрация на фирма в Пловдив

Декларация по ДДС

Но е доказано експериментално – нито един компютър, нито една програма не могат да попълнят декларация по ДДС. Първо, нека компютърът се научи да попълва себе си (без хитростите и ритниците на счетоводителя) поне данъчната фактура. 

Прочетете също и за възстановяване на ДДС от чужбина, страни от ЕС!

Освен това спокойно може да се предположи, че същата автоматизация ще отвори нови страни на счетоводната професия: вече няма да е ново за счетоводител да подава електронни петиции, да събира „харесвания“ по своя законодателна инициатива за изменение на Данъчния кодекс и подготовка за кибер инспекции на фискални инспектори (между другото, електронните проверки са почти въпрос на време). 

Регистрация на фирма във Варна

Той ще трябва да разбира осчетоводяването на летящи автомобили, да знае как да плаща дневната сума за космически пътувания и дали разходите на служителя, могат да бъдат отнесени към разходите.

Онлайн счетоводство

„Но всичко ще бъде опростено „, противниците няма да се успокоят. Без значение как. Кога бяхте, уважаеми колеги, за последен път всъщност се сблъскахте с опростяването? С реално опростяване, а не обещания за това. О да, хармонизиране на данъка и счетоводството. 

Когато вместо две преброявания, се появиха почти три (още една отчита данъчните разлики). Може също да се появи. Забележимо опростяване. Е, но ако не опростяване, то поне липсата на промени, прословутата стабилност. Не е лош аргумент. Но със сигурност не се страхуваме и от това. Напротив, надяваме се и чакаме, но и стабилност не е имало.

Регистрация на фирма в Бургас

Счетоводни къщи

„Добре“, казват прогнозите за смъртта на нашата професия, „всички счетоводители ще бъдат разпръснати и този аутсорсинг ще бъде оставен на никого .“ Е, на това място искам да изпратя с подобен въпрос … до директора. Оставете го да реши. В крайна сметка, режисьорът вероятно без много ентусиазъм (меко казано) ще вземе идеята да даде цялата счетоводна отчетност „на страна”. 

Тук акцентът е върху думата „цяло“. Вие сами разбирате. Има счетоводство и данъчно счетоводство, но има цялото счетоводство (тоест отчитане на всичко, което се случва, а не само това, което се показва).

Каква фирма да регистрирам в България?

Улесняване на работата – да. Но да замените? Това е нереалистично. Що се отнася до облекчението, ние сме в полза с две ръце. Но това не се вижда на хоризонта.

Някой се съмнява ли, че професията на „счетоводител“ изобщо ще оцелее? Освен това все още не сме си припомнили нашите надеждни партньори като данъчни специалисти. Данъчните няма да изчезнат. А данъчните не са никъде без нас.

Счетоводител, човекът с многото лица

Ние дори не подзираме, че съвременният счетоводител далеч не е просто счетоводител. Колко различни, понякога много неочаквани въпроси трябва да реши счетоводителят от всички страни. Понякога искате да поставите знак на вратата: „Аз съм просто счетоводител“. На което обаче е отговорът: „ако не ти – тогава кой?“

Регистрация на фирма в Перник

Имаме минута, докато режисьорът просто не ни намери да четем тази статия. В крайна сметка той най-вероятно мисли как да ни поздрави с Деня на счетоводството (поне се надяваме, че е така). Така че, нека бъда откровен. При нас, когато директорът отива във ваканция, служителите … танцуват. 

Но когато главният счетоводител е на почивка, те ще се обесят. Признавам, че във вашето предприятие всичко върви едно и също. И след това някой декларира, че професията на счетоводител ще изчезне. Може би е така. Но първо, професията на режисьора ще изчезне!

Търсите счетоводител

Търсенето на счетоводна работа винаги ще съществува, стига човек да се нуждае от размяна. В края на краищата активите непременно са нечии и грижовният собственик винаги иска да знае за състоянието на своята „икономика“. Сред условията за добра търговия Лука Пачоли нарече „правилно и правилно да правите бизнес, така че да можете да получавате всякакъв вид информация относно дългове и вземания без забавяне“.

 Това беше казано преди повече от 500 години и, сигурни сме, не по-малко време ще бъде от значение. Дори ако вместо пари има единици или всякакви други заместители, счетоводителят винаги ще има съответните записи.

Като цяло със сигурност знаем, че счетоводството няма да отиде никъде. Ще живее и просперира. Професия на благоразумни оптимисти (в края на тунела има мощен поток от светлина, защото балансът задължително трябва да се сближава). Счетоводителят е, така да се каже, „експерт по книги“ (Buch – книга, халтер – пази). 

Регистрация на фирма в Русе

Да, традиционните книги изчезват, стават дигитални, четат се от таблети и други електронни джаджи. Но счетоводството не стои неподвижно. То също може да се трансформира и това наистина се случва. Например традиционното счетоводство става онлайн счетоводство .