Фрийлансър

Фрийлансъри в България и работа от интернет

Rate this post

Какво е да си фрийлансър?

Фрийлансъри – кои са и какво правят, какво е да си на свободна практика и какви опции за отдалечена работа в интернет съществуват? Фрийлансъри в България и работа от интернет.
В насоящата статия за фрийлансъри, ще разгледаме основни методи за печелене на пари онлайн и за онлайн бизнеса, за лица на свободна практика.

Вие сте фрийлансър и искате данъчно и осигурително консултиране, свържете се с нас на:

0899 85 75 00

Вие сте фрийлансър и желаете да се консултирате за данъци и осигуряване, фактуриране, приходи и т.н. свържете се с нас!

Искате да регистрирате фирма бързо, лесно само за 1 ден онлайн по е-мейл виж промоциите сега?

Днес искам просто да поправя този дефект и да говоря за плюсовете и минусите на живота на онлайн фрийлансър , и не само в интернет.

Какви са цените на счетоводни услуги за фрийлансъри?

Фрийлансъри в България
Фрийлансъри в България

Какво е да си на свободна практика?

Ще се опитаме да разберем какво е свободна практика и защо привличането на отдалечени работници може да се окаже полезно и за двете страни на тези бизнес отношения (както за служителя, така и за работодателя).

Това явление има своите недостатъци (според Робърт Кийосаки ), но благодарение на много предимства, броят на привържениците на този начин на съществуване в нашия сложен свят непрекъснато се увеличава. Той ще предостави инструкции как да работят дистанционно в интернет за начинаещи и списък с ресурси, необходими за намиране на клиент. Изведнъж във вас ще се събуди и фрийлансър и това драстично ще промени живота ви? И? Защо не?!

Актуални цени за регистрация на фирма изцяло онлайн!

Кои са на свободна практика и какво правят?

Свободна практика е определено частно лице (въпреки че това може да бъде индивидуален предприемач ), което се задължава да извърши някаква работа (задача). Като цяло това може да не е отдалечена работа (например строител, който прави ремонт в апартамент, или офис работник, нает за продължителността на задачата), но най-често работодателят и изпълнителят се намират и поддържат взаимоотношения чрез интернет (онлайн).

Прочетете също и за възстановяване на ДДС от чужбина, страни от ЕС!

Всъщност именно с появата и растежа на популярността в интернет ( какво е това? ) Този вид трудова дейност придоби такава популярност. В общия смисъл на думата свободна практика трябва да се разбира като изпълнение на работа от независим изпълнител (фрийлансър).

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

До известна степен понятието за свободна практика включва и ИП (Индивидуален предприемач), но тези определения не са идентични. Фрийлансар обикновено е едно лице, което е наето да довърши определени сгради, а индивидуалният предприемач може да има персонал от служители, за които той ще бъде ръководител (работодател).

Кои са предимствата да си фрийлансар?

Основното предимство на отдалечената работа на фрийлансъри е липсата на шефове, аларми и понеделници. Въпреки това, когато се гледа от различен ъгъл, всяко от описаните предимства може да се счита за недостатък. Но първо първо.

Регистрация на фирма в Пловдив

Свободното е синоним на свобода


Нека първо да видим кои специалности са най- търсени и най-често предлагаме нашите услуги на отдалечения работен пазар (сега ние ще разглеждаме само онлайн фрийлансар като основен).

Какво правят онлайн фрийлансърите?

Специалисти по работа с текстове – Seo и обикновени копирайтъри (създават текстове), презаписвачи (обработват текстове на други хора), мениджъри на съдържание (отговарят на стратегията за запълване на сайта със съдържание), редактори и коректори ( проверете и коригирайте стила, правописа и пунктуацията ), както и различни преводачи (технически текстове, художествена литература, цели сайтове и т.н.).

Регистрация на фирма във Варна

В допълнение към виртуозната собственост на писалката и познаването на езици, на такива специалисти често се изискват знания в областта на психологията, маркетинга и аналитика. Апотеозата (какво е това?) На текстовата свободна практика може да се счита за писатели, които се стремят да напишат шедьоври за различни публикации за процент от продажбите си.

Програмисти и администратори

Програмисти и администратори/фрийлансъри – пишат програми и скриптове, решават задачите, зададени им за администриране на сайтове, уеб сървъри, приложения и т.н. Включва и тестери на различни софтуерни продукти – игри, програми, мобилни приложения, онлайн услуги, използваемост на сайтове и др.

Регистрация на фирма в Бургас

Сред такива специалисти „джентълменски набор“ е познаването на устройството на различни двигатели на сайтове (CMS) , езици за програмиране (JavaScript, PHP, Perl и др.), Способността за работа с бази данни, а също и майсторски познаване на езиците за маркиране – Html и CCS .

Дизайнери – Фрийлансъри в тази област могат да се извършват от: интериорни дизайнери (пейзажи), графични дизайнери (рисуване на банери, бутони, календари и др.), Уеб дизайнери (съчетаващи проектите на програмист и естет), дизайнери на игри и други варианти на фрийлансъри от този вид. Вижте наши партньори www.greenseo.eu

Тя съчетава запаленото им „усещане за красота“ и възможността за работа с различни графични програми (llustrator, Photoshop, CorelDraw, 3D Max, 4Studio, MAX, Maya), както и основни познания в много свързани специализирани специализации (например, уеб дизайнер трябва да може да въведете , притежавайте основите на уеб програмирането и т.н.)

Маркетинг и СЕО оптмизация за фрийлансъри

Специалисти в промотирането на уебсайтове са главни изпълнителни директори (създатели на линкове), оптимизатори (usablists), дизайнери на оформления, специалисти по привличане на посетители на сайта, използвайки различни видове реклама ( банер , контекст , тийзър и др.),

Специалисти по промоция в социалните мрежи , маркетинг от тълпи и уеб анализи. Познанията на фрийлансъри от тази област трябва да бъдат обширни и най-важното – в разгара на деня, защото всичко се променя непрекъснато в промоцията (търсачките въвеждат нови алгоритми и филтри, които променят дори основни подходи към промоцията).

Пари на свободна практика

Производителите на пари са на свободна практика, които не стискат „да работят за шефа си“, но търсят независими начини за печалба. По правило те не се обединяват, а работят самостоятелно. За да печелите пари, можете да използвате свои собствени проекти (включително врати) или трафик арбитраж (купувайки го в контекстни системи, закачки и др., Последвано от освобождаване към партньорска програма или нещо подобно).

Регистрация на фирма в Перник

Знанията за този вид обучение изискват много гъвкавост, защото производителят на пари трябва да бъде уеб администратор, и дизайнер на оформление, и анализатор, и маркетинг, и стратег и т.н.

Треньорите (обучители) са вид фрийлансъри, които са специалисти (или считат себе си за такива) във всяка област и предлагат своите услуги за обучение. Най-често това става в онлайн формат ( под формата на вебинар , кореспонденция или чат) както поотделно, така и като част от група.

Интернет и неограничените възможности за фрийлансъри

До известна степен този вид свободна практика може да се отдаде и на информационния бизнес.(създаване и продажба на курсове за обучение). В този случай фрийлансърът, освен знания в определена област, се нуждае и от способността интелигентно да предава тези знания на студентите.

Ако решите да направите това, съветвам ви да обърнете внимание на системата JustClick , която включва пълен набор от инструменти (партньорска програма, магазин, услуга по електронна поща и др.).


Опции за отдалечена работа без интернет за фрийлансъри


Освен това има доста области на свободна практика , които не са пряко свързани с Интернет и работата им не винаги може да бъде класифицирана като отдалечена (онлайн):

Инженери, архитекти и други квалифицирани специалисти, които, без да имат постоянно място на работа, са готови да изпълнят договори за фирми или физически лица (например да създадат проект за бъдещ дом, да проектират електротехник, топлоснабдяване и др.).

Услуги от този вид могат да бъдат предлагани отново чрез интернет, или чрез реклами във вестници, или чрез препоръки от онези клиенти, които вече са свършили тази работа с фрийлансър.

Професии които могат да се рекламират онлайн

Фрийлансърите включват строители, които извършват ремонт в апартаменти или други помещения, електротехници, водопроводчици и хора от други специалности, които нямат постоянен работодател, но се заемат с тяхното търсене самостоятелно.
Фотографи и видеографи, които са в свободно плуване.

Основните им „приходи“ са сватби, годишнини и други събития, за които клиентите искат да оставят документирани спомени. Търсенето на клиенти за свободна практика може да се извърши отново с всички налични средства (Интернет, уебсайт, вестници, контекстуална реклама, препоръки и др.)


Сред журналистите (писащи или снимащи) има и много висок дял на свободна практика, когато след това създаденият материал се продава на хора, които желаят да го получат в публикации или по телевизионни канали.

Регистрация на фирма в Русе

Лица на свободна практика


Много хора в областта на съдебната практика и свързаните с тях области работят като свободни лица, т.е. без позоваване на която и да е компания или организация (адвокати, консултанти, безплатни брокери , експерти, гостуващи счетоводители и т.н.)
Офлайн коучингът ( какво е това ) е представен от преподаватели, които също са в по-голямата си част „в свободното плуване“.
Доскоро при нас бяха често срещани „бомби“ (частни шофьори, шофьори на непълно работно време), които също бяха някакви фрийлансъри (художници на свободна практика).


В същото време работата от разстояние не винаги е на свободна практика. Например, някои фирми практикуват работата на някои служители у дома, ако спецификата на техните професии позволяват. В този случай се спестяват пари за наемане на помещения и времето на служителя, което той сега не харчи за път. Такъв служител обаче не е фрийлансар, въпреки че има повече свобода от служител в офиса.

Причини да станеш фрийлансър

Хората стават на свободна практика по различни причини. За някои е проблем постоянно да ходят в офиса (за хора с увреждания или жени с малки деца), за някой е психологически трудно да работят в офиса, а за някой основното предимство е възможността сами да избират задачи и да не правят неща какво ще поверя.

В процентно отношение има много хора по света, които постоянно или временно се занимават с работа на свободна практика и броят им непрекъснато расте. Възможно е и този метод на „поддържане на панталоните“ да ви хареса повече от това да останете в офиса.

Плюсовете и минусите на отдалечената работа в Интернет

Въпреки факта, че вече разбрахме (на свободна практика е не само и не толкова отдалечена работа), въпреки това в тази статия искам да поговорим за онлайн работата, защото тя е близка до темата на този блог и какво правя.

Плюсове на работата като фрийлансър


Няма шефове, аларми и понеделници, което за мнозина е най-важното предимство. С други думи, свободна практика дава усещане за свобода и независимост. Сами сте свободни да избирате поръчките си, сами планирате работния си ден (или нощта), а вие сами избирате дните, в които ще почивате.


Работата от разстояние ви позволява да не губите време за път и пари за пътуване (и не е необходимо да купувате костюм). Станаха, измиха се, седнаха пред компютър (точно в пижамата си) – и вие вече сте на работа. Лепота, що се отнася до мен.
Можете да извършвате високоплатена работа, докато живеете в „отвъдното“, като имате под ръка само компютър и интернет достъп.

Доходи от свободна практика

Често доходът на свободна практика (в случая) е с порядък по-голям от това, което би могъл да спечели в реалния живот по местоживеене. Това освобождава много талантливи специалисти от необходимостта да променят местожителството си в търсене на интересна работа.


Някои фрийлансери обикновено не са обвързани с конкретно място на пребиваване – ако има само електричество и интернет (поне от време на време). Това ви позволява да пътувате по света (Гоа, Виетнам, да живеете на село) И да живеете там, където искате, колкото искате. Отново, това е всичко за темата за свободата, която предоставя свободната свобода.


Целият пазар на услуги на свободна практика ще бъде отворен за вас, където има огромен брой работодатели и оферти. С правилния подход и подходящата репутация няма да останете без работа дори в криза.

Обем работа за свободна професия


Ще имате ясно определен обем работа и всичко, което трябва да се свърши допълнително, ще бъде изплатено, за разлика от работата в офис, където ще трябва да реализирате всички фантазии на вашия мениджър в рамките на измерена заплата.
Ще имате възможност да отделите достатъчно време на семейството си (поне семейството ви поне ще ви види, макар и отзад), защото ще спестите няколко часа живот на ден по ненужен път към работа.

Фрийлансът е дейност, която не е подходяща за всички.


Както във всеки друг случай, много от плюсовете, отбелязани при определени обстоятелства, могат да се считат за минуси. Ако се обобщава, значителните недостатъци на това да сте на свободна практика включват:

Освен че реално ще свършите работата, ще трябва да отделите време за продажба на услугата си, т.е. потърсете подходящ работодател (рекламирайте услугите си, стартирайте уебсайт с портфолио, рекламирайте на борси на свободна практика и др.), а също така дръжте ушите си отворени, за да не станете жертва на измама (клиентът може да получи поръчаната работа, но не и да я заплати) , За да направите това, ще трябва да обсъдите подробно всички спорни и хлъзгави въпроси, както и да приложите мерки за защита от измама.

Липса на ШЕФ

При липса на шеф и ясно ежедневие, за мнозина може да бъде доста трудно да се съберат и да „започнат да работят усилено“ по собствена свободна воля, когато можете лесно да включите филм, да играете компютърна игра, да чатите в социалните мрежи или просто да влезете в четене на новини (никой всъщност не прави квичене).

Не всеки лесно получава такова нещо като самодисциплина и мнозина се нуждаят от фактор на натиск за ползотворна работа (шеф, колеги, седнали до него, системен администратор, изключващ достъпа до социалните мрежи и т.н.).


Няма социален пакет под формата на отпуск по болест, платен отпуск и т.н. от нещата. Болни са – гладуват или ядат гнездото яйце. Това включва и изключително нестабилно ниво на доходите, което е доста добре характеризирано с израза – „дебел е, празен е“. Все още ще е необходимо да се адаптира към този начин на правене на бизнес.


Ако искате да получавате пенсия в бъдеще, ще трябва да регистрирате индивидуален предприемач и да положите някои допълнителни усилия, за да си плащате данъци и осигуровки (или наемете на свободна практика за този бизнес от счетоводители, или се занимавайте с някакъв вид онлайн счетоводство).

Работа от вкъщи

Работата от вкъщи (отдалечена) изглежда е идеален вариант за почти всички, но това далеч не е така. Понякога е много по-лесно да създадете работна среда в офиса, отколкото у дома, където децата са шумни, а домашните не взимат сериозно бизнеса ви, не разбират защо не можете да се разсеете и отидете в магазина, вакуумирайте, отидете на разходка с детето си (куче) и т.н.


Трудно е да планирате достатъчно големи покупки, тъй като е доста трудно да получите заем за частен предприемач и е много трудно да разберете какъв доход ще имате поне през следващата година.


Кой наема фрийлансъри?


Както знаете, двама играчи играят на свободна практика – работодателят и изпълнителят. За да бъдем пълнота, нека да разгледаме и това, което прави фрийлансъра привлекателен за клиент в сравнение със служител на пълен работен ден:

В кампанията може изобщо да няма офис служители, а само на свободна практика (или броят им може да бъде значително намален). Това ви позволява да спестите от наетите помещения и обзавеждането им.


Служителят на пълен работен ден ще трябва да плаща не само за свършената работа, но и за времето, прекарано на работното място, което може да бъде напълно неизгодно. И социалният пакет, както бе споменато по-горе, не е необходим на свободна практика. А прекратяването на договора с безплатен изпълнител е много по-лесно от уволнението на небрежен служител на пълен работен ден.

Вашият работодател


Работодателят има много повече място да избере „идеалния художник“, тъй като пазарът на свободна практика не е ограничен до мястото, където се намира офисът. Често от другата страна на света могат да се намерят висококачествени и не особено взискателни специалисти за своята работа.

В същото време няма значителни недостатъци при наемането на само на свободна практика за извършване на тази или онази работа (с изключение на консервативния подход, достъпен за много работодатели). Освен ако не е невъзможно да излезете и да погледнете през рамото на отдалечен служител, за да разберете дали той е зает с бизнеса или отново е започнал да представя пасианс. Но когато плащате за резултата, това не е особено важно.

Какво е да си на свободна практика и как да започнете да печелите?

Искам да дам няколко принципа, които според мен трябва да се следват за успешна кариера на свободна практика (ръст на приходите поради увеличаване на броя на изпълнените поръчки и възможността за увеличаване на таксите за тяхното изпълнение).

На първо място трябва да обичате това, което правите

В противен случай нищо няма да се получи. Работата на фрийлансър в по-голямата си част е „оран“ (макар и за повече пари, отколкото можете да получите, като работите в реалния живот). Но ако избраната от вас област на приложение на усилието ви причини отхвърляне, тогава няма да продължите дълго. На първо място, трябва да харесате работата си и това е най-важното. Например, нямаше да мога да посветя цялото си свободно време на този блог толкова години (понякога 12-15 часа на ден), ако не ми хареса всичко.


За комуникация с клиенти създайте отделна пощенска кутия, ICQ (Skype), купете отделна SIM карта и също създайте портфейли в популярни платежни системи, за да получавате плащане за вашата работа (и няма да навреди да получите карта, в случай че плащането е възможно само от непарични).

Кои поръчки да приемаме?

Трезво оценявайте възможностите си и приемайте само онези поръчки, които сте в състояние да изпълните. Не забравяйте да изясните задачата, за да избегнете допълнителни несъответствия поради неразбиране. Например, не се задължавам да пиша рецензии по теми, за които знам малко.

Възможно е текущото ниво на вашите знания по избраната специалност все още да не достигне нивото, необходимо за ангажиране на свободна практика. В този случай ще бъде възможно да повишите нивото си, като използвате онлайн курсове за обучение, коучинг или просто книги, препоръчани в мрежата.

Цена на работата по свободни проекти

Въпросът за цената трябва да бъде решен преди началото на работата. Това трябва да бъде оправдано от разходите ви за труд и сложността на работата. Не бива да говорите за промени в цената на работата след сключване на договора. По нивото на цените за вашите услуги можете да се ориентирате в борсите на свободна практика и други тематични ресурси, изброени по-долу.

Отначало може да се наложи да зарежете (или дори да работите безплатно), за да съберете портфолио от произведения, които ви характеризират от добрата страна (понякога се създава специален уебсайт за портфолиото, което рекламира предоставяните услуги, също се поставя на борси).

Работодалет при фрийлансъри

Вероятно е разбираемо, че спазването на сроковете е голям плюс и ще насърчи работодателя да продължи да работи с вас, а също така препоръчва вашите услуги на вашите колеги и познати. Същото се отнася и за коригирането на констатираните грешки – навременното им отстраняване елиминира самия факт на появата им. Разбира се, по-добре е да не грешите, но всички сме хора …
Бъдете внимателни .

Работодателите доста често предлагат на флийленсарите да участват в конкурси (квалификационни състезания), но често само с една цел – да получат нужната работа, която им е необходима безплатно. В по-голямата част от случаите доброто портфолио за клиента ще бъде достатъчно, за да вземе решение за избора на изпълнител.


В същото време много реномирани кампании предлагат да се извърши тестова работа и тук трябва да се уверите, че задачата е една и съща за всички и няма измама, когато клиентът след това събира от парчетата, които са били извършени безплатно, за което би трябвало да се плати с различен подход. Като цяло, това е напомняне, че трябва да държите ушите си отворени и да се опитате да не попадате в стръвта на любителите на халати, които изобилстват на този пазар.

Плащане на свършен труд

За да направите това, можете да постигнете съгласие за отделно плащане за всеки от завършените етапи на работа или да предоставите на клиента за проверка не пълна версия, а само част (или демо версия), достатъчна за оценка на качеството на изпълнение (останалата част трябва да бъде преведена след извършване на плащането). Понякога плащат авансово, както правя например, когато поръчвам прегледи.

За големи проекти можете да опитате да използвате услугите на поръчител (посредник) при прехвърляне на пари и извършена работа (аналог на депозит).

Най-трудното нещо за начало . Ще трябва да се научим как да се мотивираме да работим, да планираме времето си, да овладеем методите за намиране на клиенти и да създадем пълноценно работно място у дома.

Но в този момент беше поставена основата и ще бъде важно да започнете да придобивате редовни клиенти (това е отличен субстрат за стабилизиране на доходите), да разработите стратегия за преговори с клиентите и да се научите да философски да третирате провалите, несъответствията и дори случаите на измама (но се старайте да не падате за бъдещето въдица).

Плащане на данъци като фрийлансъри

Да се регистрирате като свободна професия/фрийлансъри (физическо лице) – този вариант е удобен, когато печелите малки суми. Не е задължително да наемате счетоводител, ако имате време и желание да се занимавате с административна работа, но е хубаво да се консултирате какви са Ви задълженията, как и кога се попълват декларациите и т.н.

Когато започвате дейност, която е по-различна от предишната (например през друг сайт, за друга страна и т.н.) е добре да направите нова консултация, защото може да има някаква особеност, която променя нещата.

Типичен пример е, ако започнете да получавате доходи от Google AdSense – тогава се налага да направите регистрация по чл. 97а от Закона за ДДС. Регистрацията се извършва в Регистър Булстат. Тогава получавате Булстат, който е същия като Вашето ЕГН и можете да работите като физическо лице. Неудобството на този начин е, че закриването (прекратяването) е бавна и тегава процедура.

Осигуряване и данъчно облагане на фрийлансъри


Идва ред и на следващата стъпка – осигуряването на фрийлансъри. Тъй като лицата упражняващи свободна професия /фрийлансари/, задължително се осигуряват като самоосигуряващи се лица, то в същия седем дневен срок е необходимо да подадете декларация за започване на осигуряване в НАП за започване на осигуряването, в която посочвате и точния вид, който сте избрали.

Всеки месец до 25-то число сте длъжни да декларирате и заплатите дължимите си осигуровки за предходния месец като трябва да подадете и декл. Обр.1 в НАП.

Как става обаче облагането на получените доходи за фрийлансъри?

Това е не по-малко важен въпрос от този за осигуряването. Като фрийлансър или свободна практика трябва да подавате декларация по чл.55 от ЗДДФЛ чрез която авансово да облагате доходите си за първите три тримесечия и да внесете съответните данъци.

В края на годината и по-точно до 30 Април на следващата е необходимо да подадете годишна данъчна декларация по чл.50, в която да посочите годишният си доход, внесеният авансово данък и да до внесете данъка за последното тримесечие. Подавате и декларация обр. 6 за начислените през годината осигуровки.

Ако изпитване някакви затруднения незабавно се свържете с професионалист.

Данъците и осигуровките на физическите лица са върху цялата получена сума минус 25 % от нея. Тук ние си намаляваме нормативно признатите разходи от 25 % за свободна професия.

Фрийлансари и проекти

Не са редки случаите, когато флисанците се присъединяват към екип, който да изпълни сложен проект, и след това да работят заедно, за да организират компания (как става това?) . Ще бъде възможно търсене на свободни места в такива екипи на тематични форуми. Е, можете да потърсите обикновени клиенти на борсите на свободна практика, изброени по-долу, или сред вашите приятели или познати (чрез уста на уста).

Ниски цени за счетоводно обслужване за цяла България, ти обади ли ни се?

Ако сте фрийлансъри и желаете да се консултирате за данъци и осигуряване, свържете се с нас!