Какво е да си на свободна практика: как да работим за себе си?

Rate this post

Фрилансерът е човек на свободна практика, който си е сам шеф и подчинен в едно и също време. Какви професии са подходящи за този тип заетост, какви са плюсовете и минусите и как да преминете към работа от разстояние?

Актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за цяла България!

Развитието на Интернет позволи на някои категории служители да намалят честотата на явяване в офиса и дори напълно да преминат към работа от разстояние. Фирмите или отделните физически лица наемат фрийлансъри, за да изпълняват определени индивидуални, еднократни задачи, а понякога и за постоянна работа. Освен това служителят може да се намира в друг град или дори в друга държава.

свободна практика
Свободна практика

Кой може да бъде на свободна практика?

Терминът „freelance“ произлиза от две английски думи: „free“ – безплатно и „lance“ – връх, копие. Така през Средновековието наричали „свободни копачи“ или свободни товарачи, които сами избирали на кого да служат. Най-често срещу заплащане те са били наемани за кратък период, например по време на военна кампания, обсада на крепост или за защита на търговски керван.

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

Днес това е името на специалисти, които изпълняват работата си, без да сключват дългосрочен договор с работодателя (на свободна практика). Свободни лица се считат и за служители, поканени във фирмата да изпълняват конкретна задача (проект) чрез системата за излитане (изваждане на служител от персонала на една компания и регистриране на него в персонала на фирмата доставчик, докато той продължава да работи на предишното си място и да изпълнява предишните си задължения).

Актуални цени на счетоводни услуги!

Най-често срещаните служители за отдалечена работа са:

 • програмисти ;
 • дизайнери и  журналисти ;
 • счетоводители ;
 • преводачи ;
 • фотографи и  художници ;
 • копирайтъри ;
 • адвокати ;
 • психолози и обучители;
 • брокери ;
 • маркетинг ;
 • актьори ;
 • модели .

Сред фрийлансъри можете да срещнете както висококвалифицирани служители, така и студенти. Този тип заетост се избира от хора, които предпочитат да носят отговорност само за собствените си резултати от труда и не зависят от другите служители, а сами планират времето и работния си график.

Регистрация на фирма в Пловдив

Възнаграждение на свободна практика

Разбира се, най-добре е просто да уговорите среща с клиента и да получите внесените пари в брой или чрез превод на картата.

Но ако решите да станете на свободна практика, имайте предвид, че следователно работата на отдалечен етап се счита за такава, че най-често нямате възможност да се срещнете лично с клиента и често се налага да разчитате на честната дума на работодателя. За да избегнете проблеми с получаването на такса, избягвайте ненадеждни методи на плащане. Под такива се разбират методи, при които е възможно да се отмени прехвърляне (отмяна или обратно връщане).

Регистрация на фирма във Варна

Често в специализирани сайтове за фрийлансъри (така наречените сайтове на свободна практика) е възможно да се получават пари, като се използват сигурни методи на плащане (escrow акаунти). Разбира се, сайтовете също не могат да ви дадат 100% гаранция, за да избегнете среща с измамници, но в повечето случаи те предотвратяват подобни проблеми. 

Предимства и недостатъци за свободна практика

Ако решите да започнете да работите като свободна практика, препоръчваме ви да претеглите плюсовете и минусите.

Регистрация на фирма в Бургас

Професионалисти:

 • Не е необходимо да ходите на работа всеки ден и да се подчинявате на правилата на компанията. Можете самостоятелно да планирате графика си и да разпределите товара.
 • Отговорността трябва да се носи само за техните собствени действия.
 • Няма транспортни разходи.
 • Възможността за творческа самореализация, ако правите това, което харесвате.
 • Непрекъснато самообучение.
 • Независим избор на работно място. Работете където искате.
 • Регистрация на фирма в Перник

Минуси:

 • Нестабилността на приходите е основният минус от работата на свободна практика. Трудно е да се предвиди точно колко ще печелите за даден месец. Възможно е да завършите голямо количество работа за един месец, а в следващия да получите само няколко поръчки. В същото време печалбата за един месец може да ви осигури предварително, но е проблематично да прогнозирате печалбата си.
 • Работата у дома може да бъде минус в същото време. Може да е трудно да се контролирате и да обясните на семейството, че работите и сте заети, а не да се отпускате.
 • Винаги трябва да поддържате връзка. Следете безпроблемната работа на интернет и мобилните комуникации.
 • Липса на постоянна комуникация с колегите .
 • Има възможност за изневяра от страна на работодателя.

Как да станем на свободна практика?

Можете да сравните такава работа с отварянето на собствен малък бизнес.

Изберете услугите, които ще предоставите

По-добре е да изберете работа на свободна практика, която ви интересува. На първо място, трябва да обичате работата си. Но също така първоначално трябва да имате необходимите умения и постижения в тази област.

Определете вашите предимства и цена

Защо клиентите трябва да работят с вас? Начинаещите привличат клиенти с ниски цени. Опитни фрийлансъри – опит. Разгледайте офертите на други служители, сравнете ги с нивото на вашите умения, въз основа на това определете цената на вашите услуги. Определете силните си страни и се съсредоточете върху тях, когато общувате с клиенти.
Регистрация на фирма в Русе

Създайте портфолио

Това е списък на вашата работа, върху който клиентът взема решение за сътрудничество. Ами ако няма какво да ви покажа? Трябва да попълните част от поръчките безплатно или на ниска цена. Като правило, ако поискате малка такса, тогава намирането на клиент не е проблем. И тъй като броят на завършените работи се увеличава, цената на услугите може да се увеличи.

Подгответе допълнителни инструменти

Трябва да имате всички необходими инструменти за работа от разстояние. За целта подгответе компютър, интернет, телефон, електронна поща, Skype, настройте електронни портфейли, за да получавате такси.
Прочетете също и за възстановяване на ДДС от чужбина, страни от ЕС!

Търсете поръчки

Ако решите да работите на свободна практика, тогава най-добре се търсят първите поръчки, за да бъдат наети. Направете това чрез познати и специализирани обмени. Оставете контактите си в Интернет и предлагайте услуги. Докато работите, ще имате нарастващ списък с полезни контакти и клиентите ще ви намерят чрез своите приятели, препоръки.

Каква фирма да регистрирам в България?

Не забравяйте за данъците

Трябва да се помни, че всеки доход се облага с данък. Следователно, ако на свободна практика е вашият основен източник на доходи, трябва да се регистрирате като свободна професия в регистър Булстат. В същото време можете да получавате плащане и по банков път, което ще разшири кръга от потенциални клиенти.


Струва си да се има предвид, че този тип заетост не означава, че ще имате повече свободно време. Обикновено трябва да работите толкова или дори повече, отколкото на постоянна работа. Също така трябва да сте много дисциплинирани и да oбичате работата си .