свободна професия

Как да започнете да практикувате свободна професия?

Rate this post

В тази статия подробно ще разгледаме какво трябва да знаете за да практикувате свободна професия, основните принципи.

От онези, които работят дълго време в офиса, мнозина мечтаят да избягат от него в безплатен режим на работа за себе си и свободна професия. Проучване на голям руски сайт за работа hh.ru от януари показа, че повечето офис служители (85%) обмислят бъдещата работа от разстояние.

свободна професия
Свободна професия

Само 23% от анкетираните обаче мислят за свободна практика, 62% биха искали да работят дистанционно, но за персонала на компанията. Ясно е, че отдалечената работа в държавата е по-стабилна от свободната практика и дава повече гаранции. Но на свободна практика дава повече свобода. Или е илюзия? За какво да се подготвите, ако обмисляте да смените офиса на свободна практика?

Вижте актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за територията на цяла България!

Свободна професия и идеалният свят

Свободната професия изглежда като идеален свят: работите от дома си в удобен график и темп, не губете време за път и безполезни срещи. Независимо дали сте поне бухал, поне чучулига, поне любител на съня през деня, тези индивидуални навици престават да противоречат на работния график.

Прочетете също и за възстановяване на ДДС от чужбина, страни от ЕС!

При успешен сценарий работата може да се комбинира с грижа за дете и затова да се направи без детска градина и да спести на бавачка – това е важно за много млади майки. За интровертите, които винаги се дразнят от колегите, на свободна практика по принцип е просто мечта. И накрая, можете да търсите работа без препратка към конкретен град или дори държава (в зависимост от това, което правите).

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

Недостатъци на свободната професия

Всъщност фрилансът има своите недостатъци и те са доста значителни. По-добре е да знаете за тях предварително – тогава е по-лесно да се подготвите за тях. И някой, без илюзии, като претегли плюсовете и минусите, ще разбере, че на свободна практика изобщо не е за него.

Освновните минуси на свободната професия

Ще трябва да търсят самостоятелно клиенти.Това е отделно „изкуство“ – трябва да се научим да продаваме услугите си. Наивно е да мислите, че ако сте добър специалист, тогава самите поръчки ще текат. Не, първо трябва да се потрудите усилено, за да разберат за вас. Това е едно от най-важните неща при свободна професия, маркетинг и продажби.

Регистрация на фирма в Пловдив

Дори ако вече имате редовен голям клиент, на който разчитате, той може да спре да работи с вас по всяко време. Например, защото бюджетът му беше орязан или защото мениджърът, с когото поддържахте връзка, се отказа, а новият доведе своя фрийлансър.

Затова винаги трябва да търсите опции за архивиране, за всеки случай разширете клиентската си база. Не забравяйте, че на свободна практика всъщност е предприемаческа дейност. Не сте защитени от трудов договор и гаранции, имате гражданскоправни отношения. С една дума, трябва да се въртите. И никакви гаранции. За да станете успешен фрийлансър.

Успешен фрийлансър при свободна професия
Успешен фрийлансър при свободна професия

Успешен фрийлансър при свободна професия

Без гаранции – това означава абсолютно никакви гаранции. Забравете времето, когато, независимо какво се случва, два пъти месечно, n-тата сума падна върху вашата карта. Вече няма да имате заплата, а възнаграждение, което, първо, трябва да можете да преговаряте, за да не изгубите, но и да не уплашите клиента с прекалено висока цена.

Регистрация на фирма във Варна

Второ, наградата зависи от броя на поръчките и сега тя ще бъде неравномерна от месец на месец.

Трето, наградата не е толкова лесна за получаване. Всичко може да бъде: както измамни клиенти, които просто не искат да плащат, така и сериозни клиенти от големи фирми, но с такава тромава система за координиране на документи, че получаването на награда от тях за шест месеца е нормално.

Факт е, че забавянето на изплащането на заплати заплашва компанията с много по-големи правни неприятности, отколкото забавянето на плащането по редовен договор. Фрилансерите не са работници, а обикновените изпълнители.

Регистрация на фирма в Бургас

Следователно, вие също ще трябва да се научите да контролирате разходите си: с доход в един месец той може да бъде дебел, в другия празен. И да, да си мислиш, че ще работиш само на предплатена основа, е наивно.

Клиентът винаги е прав

Клиентът винаги е прав. Нека бъдем честни: freelancing не е работа за себе си, а за клиента. Вероятно сте много по-зависими от субективна оценка на работата си от клиенти, отколкото сега зависи от субективна оценка на мениджмънта. Периодично ще възникват подобни ситуации: направихте всичко ефективно и професионално, но клиентът просто не харесва резултата. И моли да преработи всичко, иначе няма да плати.

Регистрация на фирма в Перник

Разбира се, до известна степен правилно съставеният договор предпазва от подобни истории. Но готови ли сте да отделите време и усилия на съда за възстановяване на дълга? А парите за адвокат? А готови ли сте да загубите клиент и да спечелите репутация на калдър, който може да изплаши други потенциални клиенти от вас? Както можете да видите, всичко е много по-сложно от конфликт с недоволни шефове.


Свободният график е илюзия при свободна професия

Първо, в зависимост от естеството на вашата работа, може да се наложи да имате връзка, когато е удобно за клиентите, а не за вас. Второ, много от онези, които преминаха на свободна практика, уморени от работа в офиса за износване, след това с изненада осъзнават, че работата не е намаляла – станала е още повече. В най-добрия случай за същите пари, в най-лошия – за по-малко. Защо се случва?

Регистрация на фирма в Русе

Вижте, докато работите в офиса, вие сте принудени да прекарате някакви „глупости“ – среща, досадна кореспонденция с клиенти, документи и доклади – част от времето си. На свободна практика вие също няма да се измъкнете от това, освен ако не се отървете от срещи. Ще трябва да докладвате както на клиента, така и на данъка, ако ще работите на бяло (и ако не, тогава ще имате нови сериозни рискове).

Всички тези процеси са разсейващи, но времето, прекарано за тях, не се плаща, защото ще получите пари на свободна практика за резултата, а не за присъствието в офиса от 9.00 до 18.00. Плюс това, предвидете време да се популяризирате като професионалист и да намерите клиенти. И няма да имате платен отпуск и платен отпуск по болест. Много бързо ще започнете да гледате на уикенда си като на изгубени пари.

Всички разходи са за ваша сметка.Ако ви се струва, че за вашата дейност не са необходими разходи, само ви се струва. Най-вероятно, най-малкото, имате нужда от професионален софтуер, който преди това е бил платен от работодателя, офис оборудване и поддръжката му – ще се изненадате колко бързо всичко това започва да се проваля напълно извън времето.

Законният фриланс с регистрация на индивидуален предприемач включва не само плащането на данъци (данък върху доходите на физическите лица или данък върху опростената система за данъчно облагане), но и плащането на вноски в Пенсионния фонд и задължителните здравноосигурителни фондове – сега работодателят ги плаща за вас.

Плюс банкови разходи

Преди да решите да оставите безплатен хляб, пребройте не само възможните приходи, но и тези необходими разходи и ги съпоставете помежду си. И за тези, които сега „страдат” в офиса с добър социален пакет и са свикнали например, за вас е важно да прецените колко ще струва подобна услуга за ваша сметка. Или намалете заявките.

Ограничена кариера и професионално израстване.

Ограничено – меко казано, ако мечтаете за върхове в кариерата, тогава свободната практика със сигурност не е за вас, освен за известно време. Той е по-подходящ за тези, които са близо до хоризонталния тип кариера . И ако искате да „помпате“ в някои умения, възприемайки опита на старши колеги, тогава това също няма да се получи на свободна практика толкова ефективно, колкото при едновременно рамо до рамо.

Трудно е да се концентрираш у дома, когато никой не ви контролира, съсредоточаването върху работата е много по-трудно, отколкото в офиса. Много разсейващи домашни фактори.

И изкушенията за отлагане също – искам да вляза в социалните мрежи, след това да включа музиката, телевизора, да закусим и да почерпя друга закуска. Необходима е огромна самоорганизация и само няколко я притежават. Да не забравяме и децата, които постоянно искат нещо от вас, най-малкото внимание :).

Липса на комуникация по работни въпроси.

Ако сте екстраверт, тогава за вас това ще се превърне в значителен проблем след известно време.
Не се страхувате и сте готови за трудности? Е, тогава по-долу ще намерите няколко полезни съвета.

Как да се подготвим за прехода към свободна професия

В идеалния случай решението за преминаване към свободна практика трябва да бъде балансирано, а преходът към този формат на работа трябва да бъде постепенен. Разбира се, че животът ви принуждава да действате без да мислите, но сега говорим за случаи, когато има време за подготовка.


Увеличете професионализма


Вашите доходи директно зависят от вашето професионално развитие. Изберете интензивни курсове, семинари, онлайн курсове, имате нужда от тези, които са ценени в професионалната общност. Докато клиентите не ви познават в бизнеса, коричките ще свидетелстват за вашите умения. Прочетете нефиксиране по професия и сродни теми, опитайте се да анализирате прочетеното.


Направете връзки


Отидете на конференции, прочетете тематични общности в социалните мрежи, запознайте се със създателите на потенциално интересни проекти за вас. Научете се да преговаряте, четете например „Първо кажете не“ от Джим Кемп и „Можете да се съгласите за всичко“ от Гавин Кенеди. Запознанствата се превръщат в бъдещи поръчки и успешно сътрудничество.


Работете върху визията


Предварително започнете да работите с образа си на експерт в определен бизнес. Тогава ще бъде много по-лесно за вас да привлечете клиенти, когато решите да започнете свободното плуване. Ето как да създадете професионален образ на себе си в социалните мрежи .


Научете необходимите инструменти

Помислете над процеса на взаимодействие с клиенти при вашата свободна професия: как ще комуникирате, прехвърляйте резултатите от работата на тях, къде ще запазите свършената работа, как да се предпазите от внезапни капризи на технологии, компютърни вируси и измамници? Може да се наложи да овладеете нови програми за това, да изберете подходящо облачно хранилище и инструменти за задачи за планиране.


Започнете със странична работа


Започнете да приемате първите си поръчки, без да оставяте работа. Така ще започнете да отглеждате клиенти и в същото време да усетите какво е свободна професия.


Изберете опция за дизайн


Много от тях работят без никакъв дизайн. Но не винаги е удобно големите клиенти да работят с физически лица без IP статус: това са допълнителни данъци и правни рискове. Индивидуалните предприемачи са съвсем различен въпрос: удобно е клиентите да им превеждат пари, няма нужда да мислят за данъци.

Ще трябва да мислите за данъците, но за това има специални счетоводни системи. Те проследяват доходите, изчисляват данъците и ви казват кога да ги плащате, това може да стане само с няколко кликвания. Подобни системи улесняват също така таксуването на клиентите и проследяването на тяхното плащане.

Вижте нашите Цени на счетоводни услуги!

Друг вариант – в някои региони можете да приложите специален данъчен режим за самостоятелно заетите лица, без да регистрирате отделни предприемачи. Изчислете предварително възможните опции и изберете кое е най-подходящото за вас.


Сключете договор


По принцип големите компании за клиенти работят в съответствие с техните шаблони на договори. За други клиенти направете своя собствена версия, проста и удобна за вас. Например, вмъкнете клауза, че кореспонденцията по електронна поща има силата на обикновен електронен подпис и е еквивалентна на хартиени документи с лични подписи на страните.

Не трябва безпроблемно да изтегляте първия безплатен шаблон, който се среща в Интернет – първо, може да е с грешки или със условия, които не ви подхождат, и второ, по-добре е все пак да съставите документ с адвокат, като вземете предвид вашите характеристики.


Добри навици при свободна професия


И накрая, няколко прости съвета, които да помогнат за организирането на работа на свободна практика с максимална ефективност и намаляване на риска от прегаряне.

  1. Опитайте се да не работите на места, които не са предназначени за това – например в леглото или в кухнята. Организирайте пълноценно работно място за себе си. Регулирайте височината на работния плот, сложете източника на светлина вляво, купете ергономичен стол с удобна облегалка и подлакътници – например „Marcus“ от „Ikea“. Направете правило периодично да почиствате масата.
  2. Задайте границите на работния си ден, например, от 9 до 18 или от 12 до 21 – като обикновен осем часов ден в офиса. Предупреждавайте колеги и клиенти, че работният ви ден е ограничен до тези часове. Това ще ви спести от ситуации, в които някой ви помоли например спешно да оправите оформлението в полунощ. Вярно е, че има фрийлансъри, които съзнателно излъчват на клиента, че могат да имат връзка 24/7. Това, разбира се, е предимство, но да живеете по този начин е много трудно. Така че зависи от вас.
  3. Не забравяйте и не бъдете мързеливи да фиксирате всички споразумения с клиенти. Работата по доверието е, разбира се, добра, но рискувате да работите за някого безплатно. И се опитайте да обсъдите актуалните нюанси на работата в кореспонденцията. Да, по-бързо да звъннате, но в случай на неразбиране няма да докажете кой какво е казал. Кореспонденцията е по-надеждна.
  4. Разчупете деня на парчета по вид работа. Например сутрин до обяд – рутина, след това работа върху сериозна задача, следобед – работа, която изисква обаждане и кореспонденция с клиенти.
  5. Придържайте се към режима. Да предположим, че сте задали личния си старт на работа в 10:00. Много е изкушаващо да се събудиш в 9:50 и веднага да седнеш пред компютъра. Не се поддавайте на това изкушение, иначе ще се появи чувството, че прекарвате целия си живот зад монитора. Станете поне час, закусвайте, правете упражнения – мозъкът трябва да има усещането за нормален работен график.
  6. Правете си почивки в работата. Отидете до магазина на разходка, разходете кучето. Позволете си да се откъснете от бизнеса: никой няма да умре, ако отговорите на писмото не веднага, а след час. Подобно „нулиране“ ще позволи на мозъка да се възстанови. Освен това, по време на разходка, докато мозъкът работи „на заден план“, решението на сложен проблем може да дойде от само себе си. Но е важно да се придържате към строг режим в това, за да не се захванете с отлагане.
  7. Излезте от къщата. Ако работите през деня и вечер се отпускате в една и съща стая, можете да „кисеете“. Опитайте се понякога да работите не у дома, а в кафене, коворкинг център, парк или библиотека. Ако ви харесва, започнете да практикувате работа от такъв офис за излизане веднъж или два пъти седмично – това ще разреди рутината.
  8. Облечи се. Облекло може да не изглежда да влияе на производителността, но пижамите очевидно не са благоприятни за работното настроение. Не е необходимо да носите сако и вратовръзка, просто се поставете, за да начертаете линията между работа и свободно време.
  9. Каква фирма да регистрирам в България?