podhodiasht-schetovoditel

Как да изберем подходящ счетоводител?

5/5 - (2 votes)

В настоящата статия ще Ви запознаем как да изберем подходящ счетоводител?

Съвети при избор на счетоводна кантора

Динамиката в 21 века и конкурентната среда карат всеки ръководител на собствен бизнес да обърне сериозно внимание при избора си на качествен счетоводен специалист. Избора на качествени хора винаги е трудна задача, предвид спецификата на счетоводната материя и различията в счетоводните продукти, които имат различни предимства и недостатъци.

Актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за цялата страна!

Последните няколко десетилетия, въпреки че счетоводството се наложи, като изключително търсена от младите хора професия, нужните на бизнеса от качествени и опитни счетоводители специалисти още надхвърля предлагането.

Как да изберем подходящ счетоводител?
Как да изберем подходящ счетоводител?

Най-сигурният начин!

Най- сигурният и предпочитан начин от повечето предприемачи е намирането на счетоводител, чрез препоръка от доволни клиенти.  

В следващите редове ще се опитаме да Ви обърнем внимание на някои особености, на които всеки мениджър или собственик на фирма, трябва да обърне внимание, при избор на счетоводител или счетоводна кантора:

1. Проучете във вашето населено място кои са счетоводните кантори, какво предлагат, от кога са на пазара, какъв екип са изградили, с какви фирми партнират, колко са доволни техните клиенти. След което можете да се потърсите в интернет повече информация за конкретната счетоводна кантора, сайт, facebook и т.н.

-Проучете правоспособността на лицата в счетоводната кантора, които ще отговарят за организацията на счетоводната дейност в предприятието и ще съставят годишни финансови отчети. Имат ли качествен ръководител, с дългогодишен опит ли е и т.н.

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

2. Уговорете си среща със счетоводната кантора. На която можете да обсъдите, какъв обем работа имате или за нова фирма какъв обем от работа очаквате, проучете условията и цените, както и обхвата на услугите в стандартният абонаментен план, който се предлага. Подгответе си списък с въпроси, които да зададете.

Как да изберем подходящ счетоводител?

 3. Много важно е при провеждането на предварителния разговор със счетоводителя е да се информирате, с какъв счетоводен опит е, както и с какви фирми е работил до сега, бранш, с какъв капацитет и др.

Регистрация на фирма в Пловдив

Нормативната уредба и счетоводните правила и принципи са еднакви за всички счетоводители, но въпреки това спецификата в разнородната дейност на фирмите създава условия на допълнително обучение и различна специфика на счетоводната отчетност.

4. Искайте описание за всички услуги, които се включват в цената на счетоводният абонамент. Освен за счетоводните услуги, за по-пълно и обслужване различните счетоводни кантори включват множество административни и правни услуги, консултации, изготвяне на платежни документи, осигурнителни книжки, електронно банкиране и др.

5. Опитайте се да разберете колко е зает счетоводителя и счетоводната кантора които ще ви обслужват. Не е възможно счетоводителя който е затрупан с работа и обслужва голям брой фирми ( 20-30 фирми), да създава качествено счетоводно обслужване и да ви обръща необходимото внимание. Изисквайте да Ви бъде определен счетоводител, с когото ще контактувате, когато е необходимо спешно да се свърши нещо.

6. Поискайте да си направите среща и да поговорите с някой от настоящите клиенти на счетоводната кантора. Един уважаван счетоводен специалист веднага би Ви уредил такава среща и би Ви свързал със свой клиент.

При новостартирала фирма

7. За новостратирала фирма, с малък обем работа може би цената ще е определяща, макар че не трябва да се подценява и качеството на счетоводното обслужване. В повечето случай цената може би е от първостепенно значение за повечето потребили на счетоводни услуги.

Счетоводство на международна транспортна фирма

Не по-маловажно е и формирането на цената, както и условията, при които ще се променя в бъдеще. Добро впечатление правят счетоводните кантори, които прозрачно и ясно определят ценообразуващите фактори и условия, при които цената би претърпяла конкретни промени.

Повече за цените на предлаганите услуги можете да разгледате в цената на счетоводната услуга.

Прочетете също и възстановяване на ДДС от ЕС

Договор за счетоводство

8. Добре е още преди да сключите договор с нас, да сте наясно при какви общи условия ще работите, под каква форма ще става комуникацията, как ще се обменя счетоводната документация, какви са сроковете за обработка на документите , при какво работно време и т.н.

9. Обърнете нужното внимание на договора за счетоводно обслужване, да е конкретно зададен с нужните параметри, да няма скрити капани в текста и избягване на отговорност. Договорените услуги в абонаментния счетоводен план, трябва да са описани коректно в предмета на договора. Важно е да се обърне внимание и отговорностите на двете страни и неустойките при неизпълнение на задълженията по договора.

Регистрация на фирма във Варна

Въпреки всичко от написаното по-горе да е важно, обърнете специално внимание на личното си усещане със счетоводната кантора и счетоводителя който ще ви обслужва. Дори и да е много голям специалист, ако общуването е трудно и не се чувствате комфортно да работите заедно, винаги можете да изберете друг счетоводител, по-подходящ за вас.

Как да изберем счетоводна къща в София

Свържете се с нас за повече информация и да можем да споделим нужните стъпки и дейнствия за избора и работата ни съвместно с вас и вашият бизнес.

 Изберете качественото счетоводно осблужване и не се колебайте да уговорите Вашата първа среща с нас.