Какво представляват спестяванията и защо се създават?

Rate this post

Често младите хора трябва да чуят от възрастните, че не знаят как да спестяват и да запазват спестявания. Спестяванията са важни и необходими. Те са ключът към финансовата свобода и независимост.

Спестявания – натрупани средства, заделени за задоволяване на нужди в бъдеще. Спестяванията могат да бъдат в материални (пари, добитък, скъпоценни материали) и нематериални (пари в банкови сметки и др.).

Какво представляват спестяванията и защо се създават?
Какво представляват спестяванията и защо се създават?

Спестяванията са пряко свързани с вашите приходи и потребление (разходи). Просто казано, колкото повече печелите, толкова повече можете да спестите. Разбира се, това условие работи само ако разходите ви не растат заедно с вашите приходи.

За да растат спестяванията, е необходимо да се въздържате от ненужни разходи, за да се постигнат планираните цели.

Освен това е необходимо да започнете да спестявате от 20 до 45-50 години, тъй като по това време човек има опит, знания и сила да печели и спестява максимално. Ако вземем за пример чуждестранните пенсионери, които пътуват и се радват на живота, и нашите пенсионери, които в повечето случаи продължават да работят и разчитат само на една пенсия, става ясна важността и необходимостта от спестяване.

По правило повечето хора първо харчат пари и едва след това спестяват, което е останало, ако разбира се има нещо останало. И това е една от основните грешки. С този подход е малко вероятно да успеете да натрупате нещо сериозно. Трябва да направите точно обратното. Сред финансистите и заможните хора простото правило е „Платете първо на себе си“. Струва си да се опитате да го приложите в живота.

Когато получите заплата, първо заделете 10-20 процента от доходите си за спестявания и едва след това ги харчете. Да, някой може да каже, че по този начин може и да няма излишък. Но започнете с малко количество.  Когато разберете, че лесно можете да се разделите с тези пари, ще можете да спестите по-големи суми в бъдеще.

Източник:  i-bankomat.com