Финансово планиране – лукс или необходимост?

Rate this post

Какво трябва да направите, за да „стъпите на краката си“?

Планирането на финансовия живот ще ви помогне да посрещнете нуждите на живота. Всеки от нас има желания и цели в живота, които искаме да постигнем, но ако нямате конкретен план за това как да постигнете тези цели, то най-вероятно мечтите ви ще останат нереализирани. За да не се лишавате от приятното чувство на пълно удовлетворение, да живеете както сте възнамерявали, е добре да включите финансовото планиранекато приоритет в бъдеще и да се насладите на комфортен живот.

Какво ще стане, ако не планирате?

В този случай ще се присъедините към по-голямата част от хората, живеещи в България. 90% от българите не се занимават с планиране на финансовия си живот. Животът на такива хора се състои в отиване на работа ден след ден, за да се печелят пари за следващия месец. Както казваше Робърт Кийосаки, това са „състезания с плъхове“. Човек жертва живота си, за да работи за някой друг, да плаща сметки и да си купува храна. За да се измъкнете от този порочен кръг, трябва да започнете вашето лично финансово планиране.

Финансово планиране – лукс или необходимост?
Финансово планиране – лукс или необходимост?

За съжаление, хората често нямат никакви спестявания. Всичко спечелено се изразходва. Трябва да се предприемат няколко стъпки. Първата е разбирането какво е планиране на финансовия живот. Започнете да тренирате дисциплината на спестяванията – всеки месец спестявайте 10% от всички приходи. Поставете първични цели и започнете да създавате резервен паричен фонд.

Именно финансовата дисциплина причинява най-много трудности. Трудно е да се спестят пари за някакъв мечтан живот в бъдеще, защото хората искат да живеят тук и сега. Това е задачата на планирането на финансовия живот – да се образова човек във финансова култура и да се научи как да се справя с паричните ресурси, които са на разположение в момента. Предизвикателството днес е да се намери правилният финансов баланс между добрия комфортен живот и достойния живот след пенсионирането. Ако не се занимавате с финансовото си образование, в крайна сметка, когато станете на възраст, ще трябва да разчитате на социални помощи. Не само това! Ако сами не поемете контрола над парите си, няма да може да научите на това и децата си. Това означава, че след себе си ще оставите поколения от хора с ниска финансова култура.

3. Предприемане на действия. Винаги можете да промените играта във ваша полза. Дори е много интересно да гледате как живота ви се променя с появата на финансова дисциплина. Включете финансовото планиране като основен лакмус в своя живот и след няколко месеца ще получите учудващо добри резултати. Когато се заемете лично с финансовото си планиране, животът ви ще се промени на 180 градуса. След половин година ще почувствате, че сте предприели една от най-важните стъпки в живота. Семейството ви ще бъде щастливо и просперирало, ще станете уверени в бъдещето и постоянно ще се приближавате към целите си. Ако искате да станете човек с висока финансова култура, поемете контрола върху паричните потоци и стъпете здраво на краката си. с