Как да се предпазите от риск при инвестиране в жилище?

Rate this post

На какво трябва купувачът да обърне внимание при закупуване на жилище? Разбира се, за документацията! При закупуване на недвижими имоти купувачът дава значителна сума на продавача, така че трябва да бъдете особено внимателни да не изгубите парите си напразно.

Какво трябва да знаете за безопасната инвестиция в жилище?

Тази информация е особено важна:

  • разберете дали е имало сделки, свързани с недвижимия имоти: тежести и т.н.;
  • дали е имало конфликти от правен характер;
  • кой е регистриран, че живее в апартамента.
Как да се предпазите от риск при инвестиране в жилище?
Как да се предпазите от риск при инвестиране в жилище?

За съжаление, често се случва така, че продавачите крият факта, че въпреки че в апартамента не живее никой, всъщност са регистрирани „трети лица“: това могат да бъдат далечни роднини, които са в чужбина или в затвора.

Вие също така трябва да разберете повече за собственика на жилището и данните от неговата лична карта. Например, собственикът на апартамента може да бъде под запрещение и след това съдът задължава купувача да върне дома. Разбира се, факт е, че на купувач ще бъде възстановена сумата за отмяната на сделката.

Ако жилището е продадено от представител на собственика, трябва да има пълномощно. То трябва да бъде внимателно проучено заради регистрацията и трябва да бъде с подписа и печата на нотариуса.

Собствениците на имоти често ограничават правата на своите представители за безопасна продажба на жилища. Например представителят може да има право да договори споразумение с купувача и да подпише документите, но няма право да получи средствата лично. За да се предпазите от неочаквани последствия, препоръчително е да се запознаете подробно със съдържанието на пълномощното: за правата на представителя на собственика и какво той няма право да прави.

Необходимо е също така внимателно да се инспектира апартаментът отвътре и да се идентифицират всички важни „детайли“. Например, наличието на петна по тавана и стените трябва да ви предупреди.

След закупуването на жилище, ще бъде твърде късно да разберете тези подробности. След като сте проучили всички подробности, трябва да сравните подобни опции в същата област и тяхната цена. Ако жилището е в отлично състояние, а цената му е ниска, трябва да сте предпазливи.