Все повече българи ще имат проблем със стажа за пенсиониране

На 65-годишна възраст мъжете ще взимат пенсия 16 г., а жените 20 г. и 6 месеца

Все повече българи ще имат проблем със стажа за пенсиониране
Все повече българи ще имат проблем със стажа за пенсиониране

Все повече хора ще имат трудности със стажа за пенсиониране. Това заяви в интервю за вестник “24 часа” Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт /НОИ/.

Актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за цяла България!

“Все по-голяма част от новите пенсионери имат проблем със стажа, който решават по два начина. Единият е, ако не им достигат много години, да изчакат по-високата възраст и да се пенсионират с т.нар. непълен стаж. Той е 15 г. действителен стаж и не се променя в новите текстове. Другото решение на проблема е при по-малко недостиг да си закупят до 5 г.”, каза Петков.

Данните показват, че през 2014 г. всеки пети пенсионер се е пенсионирал при недостигащ стаж на по-високата възраст. А малко над 5000 души са закупили до 5 г. недостигащ стаж. Тоест всеки десети, който се пенсионира при ниската възраст, го прави, като си купува стаж.

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

Той обясни, че в НОИ изчисляват средната продължителност на получаване на пенсия като средна на срока, в който са я получавали пенсионерите, които са починали в съответната година. “Данните за 2014 г. за мъжете от масовата трета категория труд показват средна продължителност от малко повече от 19 г., а за жените – около 25 г. и половина. Част от тези хора са се пенсионирали по Закона за пенсиите преди 2000 г., когато възрастта за пенсия бе 55 г. за жените и 60 г. за мъжете, което влияе на продължителността на получаване на пенсията”, каза Петков.

Регистрация на фирма в Пловдив

Той посочи, че по данни на НСИ пък за периода 2012-2014 г. средната продължителност на живота на мъжете на 65 г. е малко над 14 г., а за жените – 17 г. и половина. “Така че, ако един човек се пенсионира сега на 65 г., това би бил срокът, в който ще получава пенсия”, уточни управителят на НОИ.

Регистрация на фирма във Варна

Петков очаква, че през 2016 г. около 11 400 души ще се възползват от възможността за ранно пенсиониране с намален размер на пенсията. Тези хора ще се пенсионират до една година преди да навършат възрастта за пенсия.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this