Влошават се финансите на държавните фирми

Rate this post

Само за една година финансовият резултат на държавните предприятия се влошава със 739 млн. лева

Влошават се финансите на държавните фирми
Влошават се финансите на държавните фирми

Финансовият резултат на държавните компании се влошава рязко през 2014 г., коментира Институтът за пазарна икономика вчера, предаде „Сега”. Анализ, направен от ИПИ по финансовите отчети, показва, че 152-те фирми, в които държавата има 50% и повече процента участие, през 2013 г. като цяло са отчели почти половин милиард лева печалба (496 млн. лв.), а през миналата година са успели да натрупат над 243 млн. лв. загуба.

“Само за една година финансовият резултат на държавните предприятия се влошава със 739 млн. лева, като основният виновник за това е НЕК, при който загубата набъбва над 4 пъти само за година”, посочват от института. При това обобщението на данните не включва болниците с държавно участие, сред които има тежко губещи.

Друга тревожна тенденция, е, че групата на губещите се е увеличила през миналата година. Сред новите й “попълнения” са големи фирми като ТЕЦ “Марица-изток 2”. През 2013 г. от разглежданите 152 предприятия 105 са били на плюс, 5 – с нулев финансов резултат, и 42 – на загуба. През 2014 г. печелещите са намалели на 93, тези с нулев резултат вече са 2, а губещите нарастват до 57, са пресметнали икономистите от ИПИ.
Най-губещата и с огромна разлика пред останалите закъсващи фирми е НЕК. Тя приключва 2014 г. с минус от почти 600 милиона лева, което представлява над 4 пъти ръст на загубата й спрямо 2013 г. Три от десетте най-губещи предприятия през 2014 г. са имали солидни печалби през 2013 година – ТЕЦ “Марица-изток 2”, “БДЖ – Товарни превози” и ДП “Пристанищна инфраструктура”.

По размер на дълговете отново №1 е НЕК с 3.5 млрд. лв. Следват НКЖИ с 2.1 млрд. лв. и Българската банка за развитие с 1.2 млрд. лв. Три компании имат дългосрочни задължения, надхвърлящи 1 млрд. лв. към края на 2014 г. Това са НКЖИ с близо 2 млрд. лв., НЕК и БЕХ. В сравнение с 2013 г. се увеличават дългосрочните задължения и на трите най-задлъжнели компании. Особено голямо увеличение на дългосрочните задължения има при “Електроенергиен системен оператор” (ЕСО) – от 11 млн. лв. на 252 млн.лв., подчертават от ИПИ.

Източник: https://www.economic.bg/