Властта одобри новия дълг с внушително мнозинство

Rate this post

За по-малко от час настъпи обрат в позициите на АБВ, ДПС и БДЦ, които подкрепиха искането на кабинета

Властта одобри новия дълг с внушително мнозинство
Властта одобри новия дълг с внушително мнозинство

Депутатите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и БДЦ приеха на първо четене ратификацията на посреднически договор с 4 международни банки за теглене на дълг от 8 млрд. евро, с които да се посрещнат стари плащания по дълга и да се запълват предвиждани бюджетни дефицити до края на 2017 г.

Общо 161 от 223 присъстващи депутати гласуваха „За“ предложението на финансовия министър Владислав Горанов, като от БСП и „Атака“ гласуваха „против“. 12 депутата от Патриотичния фронт пък гласуваха „въздържал се“.

Малко по-късно днес заемът мина и на второ четене. 159 души подкрепиха ратификацията, 48 бяха против, а 11 се въздържаха.Обрати след първоначалните заявки

Любопитно е, че ДПС подкрепи новия дълг на министър Горанов, въпреки заканите си още от миналата, а и от настоящата седмица да не го прави и макар сутринта да поиска още един ден за размисъл. Малко преди гласуването Йордан Цонев от ДПС излезе на трибуната и каза, че с последвалото развитие на нещата от партията вече са удовлетворени. По-рано финансовият министър Владислав Горанов влезе на разговори с тяхната парламентарна група.

Горанов бе и при групата на БДЦ. Това даде повод на съпредседателя на формацията Светлин Танчев също да каже, че вече са доволни от аргументите на властта. От ДПС и БДЦ заявиха, че стриктно ще следят дали ще има реформи и дали властта ще си изпълни ангажиментите.

Преди това и председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов сензационно обяви, че са получили удовлетворение след разговор с финансовия министър Владислав Горанов. Той ги убедил, че би следвало да подкрепят законопроекта за ратификация на новия заем. Това стана малко след като вицепремиерът на АБВ Ивайло Калфин заяви, че подкрепя закона за разлика от парламентарната група на партията му.

От думите на представителите на трите партии обаче така и не стана съвсем ясно как Горанов ги е убедил да подкрепят законопроекта и дали ще има нови параметри на бъдещите харчове на властта.

От Патриотичния фронт гласуваха „въздържал се“, въпреки че до последния момент депутатите от партията на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов твърдяха, че са „против“.

Веднага след гласуването депутатите от БСП започнаха да скандират „оставка“ и вдигнаха табели с надпис „Не на дълга“. От „Атака“ заявиха, че коалицията, която подкрепя правителството вече не е четворна, а петорна.

Горанов: Има 2 млрд. лв. резерви

Дебатът продължи близо 5 часа, като междувременно Горанов обяви, че има 2 млрд. лв. резерви и пое ангажимент да не бъдат използвани от лимита по рамковата програма. „Поемам ангажимент поне 2 млрд. лв от този разчет, който сме направили, да не бъдат ползвани от лимита по рамковата програма за поемане на дълг. Нека тези политически партии, които повдигнаха дебата за ролята и отговорността на българския парламент като върховния орган на власт, да осъзнаят, че управлението се формира по един начин – взимане на решения и носене на отговорност“, призова Горанов.

Преди това Министерски съвет отложи редовното си заседание в сряда, за да могат всички министри да отидат в парламента за дебата и гласуването на дълга.

От залата отсъстваше премиерът Бойко Борисов, който преди седмица намекна, че може да подаде оставка, ако парламентът не ратифицира договора с банките посредници за поемането на дълг от 16 млрд. лв.

Източник: https://www.economic.bg/