Ускорява се бизнес активността в еврозоната

Икономическото възстановяване на еврозоната набира скорост, като бележи 4-годишен връх в частния сектор за март

Ускорява се бизнес активността в еврозоната
Ускорява се бизнес активността в еврозоната

Икономическото възстановяване на еврозоната набира скорост през март, благодарение на солидно повишение на бизнес активността в частния сектор на Германия. Въпреки известна слабост от страна на Франция, показват предварителните данни от последно месечно проучване на агенция Markit.

Очевидно е, че стартираната на 9-ти март програма на ЕЦБ за покупки на държавни облигации за над 1 трлн. евро вече започва да дава нужните резултати.

Общият PMI индекс, измерващ бизнес активността в еврозоната, се повиши през март до 54,1 пункта. Това представлява експанзия на общата бизнес активност в региона за 21-ви пореден месец и най-добро ниво на индекса от май 2011 година насам.

Индексът PMI, измерващ промишлената активност, се повиши през март до 10-месечен връх от 51,9  пункта от 51,0 пункта през предходния месец и при прогноза за по-слабо подобрение до 51,5 пункта.

Данните предполагат, че БВП на еврозоната ще нарасне през първото тримесечие на годината с 0,3% на тримесечна база, благодарение на очакван икономически растеж в Германия от 0,4% и има сигнали за дългоочакваното постепенно възстановяване на френската икономика. Това заяви главният икономист на агенция Markit – Крис Уилямсън.

Днешното проучване предполага, че подобрението на бизнес активността в еврозоната вероятно ще бъде устойчиво с оглед на солидно повишение на новите производствени поръчки до най-високо ниво от май 2011 г. Индексът на PMI, измерващ състоянието на работната заетост, се подобри до най-високо ниво от август 2011 г.

Проучването на Markit е нов сигнал, показващ, че икономиката на еврозоната най-сетне успява да се измъкне от дългия период на стагнация, подкрепена от по-ниските петролни цени, от отслабващото евро и от стартираната по-рано този месец мащабна стимулираща икономиката и инфлацията в региона програма на ЕЦБ.

Източник: http://www.economic.bg/

Please rate this