UpWork мнения

Rate this post

Данъци, счетоводство и осигуровки за upwork

В тази статия ще разгледаме основните неща, които вълнуват повечето хора, работещи на свободна практика, като фрийлансъри в различни международни платформи! По специално ще се спрем на платформата Up Work и какво трябва да направим за да сме изрядни със закона и да печелим пари легално!

Независимо от свободата която човек получава когато работи сам за себе си като freelancer, все пак има и някои задължения, които трябва да изпълни за да работи, както трябва. Всеки, който има доходи плаща данъци и осигуровки.

Заявете консултация: 0899 85 75 00

Структура на статията!

  1. Мнения за платформата
  2. Фрийлансър ( свободна професия) или Юридическо лице ( фирма) – ЕООД!
  3. Разходи за данъци, осигуровки и счетоводно обслужване, фактуриране и др.

Мнения за UpWork и дали е достатъчно подходяща, за стартиращ фрийлансър или вече за утвърдили се специалисти, можете да намерите в интернет пространството. Най-добре е да се поровите и да пробвате, да видите какви условия предлагат и как реално ще получавате парите за услугите си, какво е необходимо да извършите и по -какъв начин, преди да започнете може да се консултирате с вече ползващи платформата хора ( специалисти, фрийлансъри).

В момента тя е една от най-големите платформи в световен мащаб, ползвана от хиляди хора, в различни сфери на услугите, с рейтингова система и отзиви от извършени проекти.

2. Каква е разликата между фрийлансър и това да бъдете фирма ( юридическо лице)

Основните разлики са свързани с данъците, осигуровките и таксата за счетоводно обслужване!

Ако вие се регистрирате като свободна професия в регистър БУЛСТАТ имате няколко преимущества пред фирмата ( юридическо лице).

  1. Можете да се осигурявате или да спирате осигуряването си спрямо обема и нуждите Ви от моментната работа. Да речем лятото искате повече да почивате и пътувате и планирате 1-2 месеца да не работите, може да прекратите плащането на осигуровките си като подадете декларация ОКД 5 в НАП, за тези ваши желания.
  2. Винаги можете да прекратите дейност и да започнете отновно работа, където пожелаете на трудов или граждански договор!
  3. Имате нормативно признати разходи в размер на 25% от оборота Ви, или с други думи ако изкарате 1000 лв. за месец то 25 % от тях държавата Ви ги признава за разход. или 250 лв, на останалите 750лв. дължите данъци. Не ви се признават други разходи ако решите да си купите, компютър, софтуер, камера и т.н. или решите да предавате работа по ваш проект на други хора.

Препоръка, добре е да знаете, че ако работите за ЕС и трети страни като САЩ, Канада и т.н. е редно да си направите консултация със счетоводител, тъй като може да се наложи да възникне основание за регистрация по ЗДДС.

Също така ако вие имате сайт, платформа, през която генерирате доходи от Google AdSense – тогава се налага да направите регистрация по чл. 97а от Закона за ДДС. Редно е ако сте като физическо лице да се регистрирате в Регистър БУЛСТАТ и ще работите като физическо лице регистрирано по ЗДДС. Закриването и прекратяване на дейност в този случай е доста бавна и трудна процедура.

Първо трябва да сте наясно за къде ще работите, ако е за платформи като UpWorк е добре да знаете, че ще извършвате услуги в ЕС и ще трябва да се регистирате и по ЗДДС и всеки месец да Ви се подава декларация до 14-то число на месеца, дори и да нямата работа в момента, подава се 0-лева декларация от вашият счетоводител/ счетоводна кантора.

Добри страни ако Вие сте Еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД)

  1. Можете да се осигурявате на по-ниски осигуровки 650лв. и парите, които изкарате да ги разпределите като дивидент през следващата календарна година. Или да си определите заплата която искате да получавата, да кажем 1000 лв на тези пари освен осигуровки за 1000лв ще дължите и данък общ доход – 10%.
  2. Можете да разширявате дейността и да наемате персонал и хора, които да работят за вас!
  3. Можете да правите повече разходи от свободната професия, да реинвестирате, да купувате активи и да влагате средствата си в полезни за вас и вашата фирма.

За да стане малко по-ясно това, което сме описали можете да видите в следващите редове, като сме дали примера за фрийлансър, който изкарва по 10 000лв/м.

Ако вие сте фирма която сте се регистрирали по ЗДДС, и извършвате услуги в България, то вие ще трябва да си начислявате 20% ДДС към фактурите, които фактурирате на клиентите Ви, дори и ако клиентите са от ЕС, но не са регистрирани по ДДС,ще трябва да го начислите.. Ако Вие сте фирма и работите в ЕС с фирми, които са регистрирани по ДДС, няма да си начислявате ДДС към фактурите.

Ако решите да регистрирате Еднолично дружество с ограничена отговорност ( ЕООД)

ЕООД е подходящо ако Вие сте сам собственик на фирмата и можете да наемете други хора. Този вариант е по-изгоден ако имате повече работа и повече продажби, защото ще плащате по-малко осигуровки. Ако решите да регистрирате фирма задължително по закон трябва да имате и счетоводител. Регистрацията на фирма става бързо и лесно, отнема само няколко дни.

Фрийлансър изкарващ по 10 000 лв на месец като свободно практикуващ професията си, спрямо ЕООД, за същата дейност! Калкулатор кое е по-изгодно ЕООД или свободна професия (самонает) Източник: https://kik-info.com/danatsi/samonaet-eood.php

Фрийлансър изкарващ по 20 000 лв на месец като свободно практикуващ професията си, спрямо ЕООД, за същата дейност! Калкулатор кое е по-изгодно ЕООД или свободна професия (самонает). Източник: https://kik-info.com/danatsi/samonaet-eood.php

Можете да направите вашите изчисления в : https://kik-info.com/danatsi/samonaet-eood.php

Трети вариант при които Вие изкарвате по 1000 лв. на месец, осигурвате се на 1000лв.

Четвърти вариант при който се осигурявате на 650 лв и изкарвате по 1000 лв. на месец, но си разпределяте печалбата еднократно в началото на следващата година.

Свържете се с нас за палтена консултация: 0899 85 75 00