Украйна затегна валутния контрол

Rate this post

Курсът долар-гривня се е покачил с над 200% за една година, а страната е в практически фалит

Украйна затегна валутния контрол
Украйна затегна валутния контрол

Украинската централна банка затегна капиталовия контрол в опит да спаси страната от критичен отлив на чуждестранна валута, пише Bloomberg. Действието идва по-малко от две седмици, след като Международният валутен фонд обяви, че ще предостави спасителен заем от 17,5 млрд. долара.

Въпреки тази заявка Киев не е получила никакви съществени трансфери, откакто на 3 септември кредиторът преведе транш от 1,4 млрд. долара. За периода октомври-януари валутните резерви на страната са се стопили с 61% до символичните за мащабите ѝ 6,4 млрд. долара.

Управителят на централната банка Валерия Гончарева обяви въвеждането на нови лимити за валутна търговия за вносителите и забрана банките да кредитират с цел покупка на чужди парични единици. Гончарева обяви вчера, че могат да се очакват допълнителни ограничения, на фона на икономическия спад и последствията от конфликта в Източна Украйна.

„Помощта не може да дойде достатъчно бързо. Както се развива ситуацията, на централната банка може да се наложи да обяви мораториум върху напускането на капитали от страната. Възможно е прекъсване в обслужването на дълга, както направи Аржентина“, коментира за агенцията Ричард Сигъл от базираната в ЛондонJefferies International.

Цената на бенчмарковите украински държавни ценни книжа с падеж през юли 2017 г. се понижи вчера за седми пореден ден до рекордните за всички времена 41,5 цента за долар номинал. Емисията е за 2,9 млрд. долара и с лихвен купон от 9,25%. Доходността по нея скочи до 56,43%.

Украинската гривня се срина за кратко вчера с 12,5% спрямо долара, достигайки рекордните 31,5 за един долар, но по-късно се върна на нива близки до началото на търговията – 28 гривни за долар. За последната година местната валута се е обезценила с над 200%, след като в края на февруари 2014 г. около 9 гривни се разменяха за долар.Само от началото на годината спадът ѝ е 44%.

„Украйна е банкрутирала и единствената причина книжата ѝ да се търгуват на около 40-45% е намесата на МВФ. Страната няма нито възможността, нито волята да си плаща дълговете, но ще бъде принудена от Фонда да преструктурира задълженията си“, коментира Дмитри Баринов, който управлява около 2,6 млрд. долара в държавен дълг на развиващи се страни в Union Investment Privatfonds във Франкфурт.

Пакетът ма МВФ за Украйна, обявен на 12 февруари, е на стойност 40 млрд. долара, включително двустранни споразумения със страни-кредиторки и около 15 млрд. долара очаквани от отписване на облигации.

Източник: https://www.economic.bg/