Украйна няма да се стабилизира без Русия

Rate this post

Немският политик призовава Еврокомисията „да прояви пределна гъвкавост, доколкото това е възможно в рамките на споразумението“

Украйна няма да се стабилизира без Русия
Украйна няма да се стабилизира без Русия

Германия е на мнение, че Украйна няма да се стабилизира без Русия и настоява да се възобновят тристранните преговори ЕС-Украйна Русия относно зоната за свободна търговия между ЕС и Украйна, предаде БГНЕС.

Това става ясно от служено писмо на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер до председателя на Еврокомисията Жан-Пол Юнкер, достъп до което е получило радио „Свободна Европа“. Писмото носи датата 2 април и в него Щайнмайер призовава да се смекчат „опасенията на Русия“ относно зоната за свободна търговия между Украйна и ЕС. Външният министър настоятелно препоръчва да се възобновят тристранните преговори ЕС-Украйна-Русия, за да се намери „прагматично решение“ на проблема.

Немският политик призовава Еврокомисията „да прояви пределна гъвкавост, доколкото това е възможно в рамките на споразумението“. Той също отбелязва, че „без участието на Русия практически е невъзможно да се постигне икономическа стабилност в Украйна“ и препоръчва да се изработи „прагматичен, политически подход без предварителни условия“.

Украйна в момента е пред фалит, увеличава се безработицата, за една година националната валута поевтиня над три пъти. Финансовото министерство съобщи през януари, че средната заплата в страната е 3455 гривни или около 160 долара. Това е един от най-ниските показатели в Европа.

Източник: https://www.economic.bg/