Твърдението за сигурната пенсия от НОИ е манипулативно

Rate this post

Промените в Кодекса за социално осигуряване подменят тристълбния осигурителен модел, посочва бившият управител на НОИ

Твърдението за сигурната пенсия от НОИ е манипулативно
Твърдението за сигурната пенсия от НОИ е манипулативно

Твърдението, че пенсията от НОИ е сигурна е сред манипулативните, разпространени в общественото пространство, във връзка с опита да се прехвърлят средства от втория (УПФ) към първия осигурителен стълб (държавното обществено осигуряване). Това заяви бившият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков по време на семинар за пенсионния модел в страната и промените в Кодекса за социално осигуряване, предаде репортер на economic.bg

Той посочи, че негативната демографска структура и дефицита в държавното обществено осигуряване поставят под въпрос дали е гарантирана държавната пенсия и ако да – доколко размерът ѝ може да бъде адекватен. Подвеждащо е също твърдението, че пенсия от НОИ и универсален фонд би била по-ниска от тази, получавана само от общественото осигуряване. Подобни са и тезите, че се дава право на избор на хората и, че пенсионните дружества управляват средствата по-лошо, отколкото това би направила държавата.

„Истинският избор е на предпочитан инвестиционен портфейл. Това са мултифондове, които са съобразени с предпочитанията за риск на осигурените лица“, коментира той. „Положително е, че дискусията се насочи към подобряване на регулациите в допълнителното осигуряване и въвеждане на мултифондовете. Практически на дневен ред излязоха предложенията на КФН, които Комисията формулира преди 4 години“, допълни бившият директор на НОИ

Той подчерта, че промените в Кодекса за социално осигуряване практически подмяна модела от тристълбов на двустълбов, въпреки че дори в новите текстове разделът продължава да е за „задължително допълнително пенсионно осигуряване“. Допълнителното осигуряване става единствено доброволно. Според него, целта на измененията е да се ограничат дефицитите, както в НОИ, така и в централния бюджет. Това е било направено и в Унгария, но без да постигне търсените резултати.

По думите му, „губещата страна от меморандум между изпълнителната власт и синдикатите е НОИ. Решение за прехвърляне на партиди ще вземат основно хора с ниска стойност на натрупаните спестявания, което в дългосрочен план ще натовари неимоверно много задълженията на общественото осигуряване.

По време на семинара бе припомнено, че България е четвъртата страна в Европейския съюз, която преминава към тристълбов пенсионноосигуителен модел. Той не е уникален, а следва редица схеми от Стария континент, Латинска Америка и страни от бившия Съветски съюз. Към момента подобни системи действат, както в 15-те стари страни-членки, така и в новите. Само Унгария и частично Полша са извървели обратни път към изцяло разходопокривна система и то със спорен резултат.

Източник: economic.bg