Световната търговия с най-голям спад за 6 години

“Двигателят на растежа има грешка в механизма”

Световната търговия с най-голям спад за 6 години
Световната търговия с най-голям спад за 6 години

Световната търговия отчита най-големия си спад през последните шест години от глобалната финансова криза през 2008 г. насам, предава Франс прес.

През първото полугодие на 2015 г. обемът на световната търговия е отбелязал понижение с 0,5% за последните три месеца до юни спрямо първото тримесечие на годината, заяви холандското Bureau for Economic Policy Analysis, което публикува доклада на World Trade Monitor.

Актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за цяла България!

Икономистите от организацията са ревизирали резултатите за първото тримесечие и обявяват свиване с 1,5%, което направи първата половина на 2015 г. най-лошата досега след срива на световната търговия през 2009 г.

Световната търговия действително се е покачила с 2% през юни, но анализаторите от World Trade Monitor предупреждават, че месечните цифри са волатилни и че резултатите в по-дългосрочен план разкриват по-точен модел.

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

Тези цифри са част от мрачните резултати в световната търговия през последните години и се отдалечават от старото правило, при което търговията надеждно расте с двойно по-бързо темпо от глобалната икономика, в резултат на което, някои наричат хиперглобализация.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква световната икономика да нарасне с 3,5% през тази година.

“Отчитаме нищожни първи шест месеца на 2015 г.,” каза Робърт Купман – главен икономист на Световната търговска организация, която прогнозира ръст от 3,3% в обема на световната търговия през тази година, но е вероятно да намали тази оценка през следващите няколко седмици.

Регистрация на фирма в Пловдив

Купман казва още, че забавянето на световната икономика през тази година се дължи на спрялото възстановяване на Европа, както и на забавящата се икономика в Китай.

Регистрация на фирма във Варна

Сякаш има грешка в механизма в действията на „двигателя на растежа” на световната икономика, като „добрият растеж в някои държави се компенсира от слаб такъв в други.”

Забавянето на световната търговия през последните години накара някои анализатори да твърдят, че глобализацията е достигнала своя връх с технологичните иновации като 3D принтирането, които създават допълнителни разриви.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this