Световната банка очаква продължителна рецесия в Русия

Rate this post

Ограничените бюджетни ресурси и високата инфлация ще направят руснаците по-бедни

Световната банка очаква продължителна рецесия в Русия
Световната банка очаква продължителна рецесия в Русия

Световната банка прогнозира задълбочаване на рецесията в Русия, понижавайки очакванията си за спада на БВП до 3,8% през 2015 г. и с 0,3% през следващата година. Като основни рискове пред руската икономика се посочват ниското ниво на инвестициите на фона на липсата на достъп до международните пазари и скъпите кредитни ресурси.

Ограничените бюджетни ресурси и високата инфлация ще направят руснаците по-бедни, за първи път след кризата от 1998 – 1999 година. Това се казва в базовия сценарий за развитието на Русия, представен от Световната банка, съобщава Reuters.

Предишната прогноза на банката, публикуване през декември м.г., се предполагаше съкращаването на руската икономика с 0,7% през тази година и ръст от 0,3% за 2016 година. Продължителната рецесия е предизвикана от понижението на петролните и други суровинни цени, както и на наложените на Русия санкции заради украинската криза.

Понижението на доходите и на потреблението, под натиска на високата инфлация ще доведе до нарастване на нивото на бедност в Русия до 14 на сто (20 милиона души) от населението през тази година. През миналата година този дял бе 11 на сто.

Инфлацията в Русия през 2015 г., според прогнозите на Световната банка, ще бъде средно 16,5 на сто, а през 2016 г. – 8 на сто. Към края на тази година банката очаква забавянето на инфлацията до 10 на сто.

В условията на санкции икономистите на СВ съветват Русия внимателно да е.управлява рисковете във финансовия сектор, да следи за ефективността на разходите ида съхранява резервите си.

Източник: https://www.economic.bg/