Страните извън еврозоната няма да плащат за Гърция

Rate this post

В момента се усъвършенства механизма за спешно финансиране на южната ни съседка

Страните извън еврозоната няма да плащат за Гърция
Страните извън еврозоната няма да плащат за Гърция

Парите на страните извън еврозоната ще бъдат изолирани, когато се използват средства за Гърция, каза пред БНР програмният директор на Европейския съвет за външна политика в София Весела Чернева.

Късно снощи след дълги и разгорещени дебати гръцкият парламент гласува с голямо мнозинство „за“ мерките, договорени с кредиторите на Гърция, за стартирането на официалните преговори относно третия спасителен план за страната.

„Европа каза на Гърция каквото трябваше по отношение на кризата и тя се вслуша в гласа на партньорите си, след като прие закона за реформи“, коментира Чернева.

Относно очакваното отпускане на заем на Гърция с пари от държави извън еврозоната Чернева каза, че става дума само за пари на страни-членки на еврозоната.

„Комисарят Домбровскис снощи се ангажира да изолира парите на страните, които не са членки на еврозоната, между които са България и Великобритания, в този механизъм. Така че, когато се използват средства от него по отношение на Гърция, да е ясно, че става дума само за пари на страни-членки на еврозоната. Предполагам, че юристите на ЕК работят по това как да се направи това ограничение и това спешно плащане от 7 млрд. да стане, за да може Гърция да не обяви фалит“, каза тя.

И напомни, че Гърция трябва да изплати 3,5 млрд. евро към ЕЦБ, чийто падеж изтича в понеделник. Чернева каза, че до петък е срокът, в който трябва да се измисли начин парите на страните, които не са членки на еврозоната, да не участват.

По думите й най-критичният момент ще бъде ратификацията в Германия утре, след което, ако Гърция успее да покрие в понеделник първото си плащане към ЕЦБ, нещата би трябвало да влязат в едно нормално русло.

Чернева уточни, че „засега е налице съгласие за бъдещо споразумение, което все още не знаем как ще се развие“.

Източник: https://www.economic.bg/