Сорос: “Украйна е по-важна от Гърция”

Финансистът зове ЕС да се съсредоточи върху Украйна

Сорос: "Украйна е по-важна от Гърция"
Сорос: “Украйна е по-важна от Гърция”

“Украйна е по-важна от Гърция”, това е заглавието на статия, написана от американския финансист Джордж Сорос за немския вестник “Die Welt”.

Европейският съюз се намира на кръстопът. Как ще изглежда ЕС след 5 години, ще се реши в следващите три до пет месеца. Изходът по отношение на проблемите в Гърция и в Украйна могат да се окажат трудни, пише Сорос.

Решението на дългосрочната криза в Гърция е започнало неправилно още от самото начало от всички страни, а сега голяма роля в кризата играят емоциите, смята американският бизнесмен.

По думите му, ситуацията в Украйна е по-ясна: Русия на Владимир Путин се оказва агресор и Украйна защитава себе си и също ценностите и принципите, на които е основан ЕС.

Но ЕС според него трябва да се съсредоточи много повече върху решаването на украинската криза, отколкото върху решаването на проблемите на Гърция. Путин трябва да поеме върху себе си отговорността в Украйна.

Според Сорос, Европа третира Украйна като втора Гърция, а това е погрешен подход и води до неправилни резултати. Путин печели в Украйна, а Европа не го осъзнава, защото е прекалено заета с Гърция, заяви магнатът.

Путин не се стреми към военна победа в Украйна. Вместо това, той се стреми да предизвика финансово и политическо разпадане и дестабилизиране на страната. Той вече два пъти превърна военната победа в примирие, подчертава Сорос.

В предишни изявления Джордж Сорос определяше Гърция като загубена игра, в която всички участници търпят поражение.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this