Русия заплаши да спре доставките на газ за Европа до петък

Rate this post

Според „Газпром“, Киев не е внесъл своевременно новата предплата за суровината

Русия заплаши да спре доставките на газ за Европа до петък
Русия заплаши да спре доставките на газ за Европа до петък

Русия заплаши да спре доставките на газ за Европа до петък. Информацията бе съобщена от шефа на „Газпром“ Алексей Милер.

Към момента е останал предплатен обем в размер на 219 млн. куб. метра. Средствата от „Нафтогаз“, преведени на сметката на „Газпром“ стигат за около два дни. Затова доставките на газ за Украйна в обем от 114 млн.куб. метра на денонощие след два дни ще бъдат прекратени. Това създава и сериозен риск за транзита на суровината за Европа.

Националната украинска компания „Нафтогаз“ посочи, че Русия нарушава споразуменията на ЕС, тъй като не изпълнява заявките за доставка на предплатен газ. Компанията се обърна за обяснение към руският газов монополист, защо на 22 февруари от заявените 114 млн. куб. метра са доставени само 47 милиона.

По данни от 19 февруари „Нафтогаз“ е предплатила за 454 млн.куб.м газ, а към 23 февруари предплатеният баланс показва, че има да се полчучават още 287 млн.куб. метра, твърди украинската компания.

Конфликтът около доставките на газ набира скорост от края на януари, когато Русия заяви, че не вижда смисъл от ново тристранно споразумение. По този начин на 1 април цената на газа за Киев ще скочи със 100 долара, колкото беше отстъпката за зимния период, заяви Алексей Милер на заседание при премиера Медведев на 20 януари.

Източник: https://www.economic.bg/