Русия ще отпусне заем на Гърция от 3-5 млрд. евро

Rate this post

Двете държави ще подпишат енергийно споразумение във вторник, съобщи „Шпингел“

Русия ще отпусне заем на Гърция от 3-5 млрд. евро
Русия ще отпусне заем на Гърция от 3-5 млрд. евро

Гърция и Русия ще подпишат енергийно споразумение във вторник, благодарение на което Атина ще получи между и 3 и 5 милиарда евро. Сумата ще е под формата на аванс в рамките на продължаването на проекта „Турски поток“ през гръцка територия към Централна Европа.
Това предаде германското издание „Шпингел“, позовавайки се на свой източник от управляващата Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА).


Същото твърди в съботния си брой и гръцкото финансово издание „Агора“. „Правителството се надява да получи от Кремъл средства, от които отчаяно се нуждае. В резултат преговорите с европейските партньори ще бъдат отложени за юни“, допълва вестникът.

Русия иска да прекрати транзита на газ към Европа през Украйна, договорите за което изтичат пред 2019г. Това е и срокът, в който Москва разчита „Турски поток“ да е построен и да заработи. Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер предупреди преди няколко седмици ЕС да започва да изгражда насрещна инфраструктура, за да се вмести в този срок, а преди дни каза, че дори Европа да се забави руснаците ще строят газопровода до турско-гръцката граница и ще чакат там.

„Шпигел“твърди че плановете за енергийния аванс са били обсъждани по време на посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва, въпреки твърденията на руския президент Владимир Путин, че такъв въпрос не е повдиган. Въпреки това той посочи, че ако Русия реализира проекти, които да носят приходи на Гърция, те ще могат да помогнат на страната да изплаща кредитите си.

В събота се събира за преговори технически екип от Гърция, ЕС, ЕЦБ и МВФ, който да обсъди дали гърците са представили достатъчно убедителен план за реформи, който да удовлетвори кредиторите и те да отпуснат поредния транш от 7.2 млрд евро или поне част от него, за да не изпадне страната в несъстоятелност.

След тази дата Гърция трябва да плати на МВФ през май и юни три вноски за общо около 2.5 млрд. евро На 1 май трябва да се погасят 203 млн. евро, на 12 май – други 770 млн. евро, а през юни – още 1.6 млрд. евро.

Нова среща Путин-Ципрас може да има в началото на май, тъй като гръцкият премиер се очертава като единственият лидер на страна от ЕС, който ще присъства на военния парад в Москва за 9 май.

Източник: https://www.economic.bg/