Рекордна дефлация в еврозоната

Rate this post

Спадащите цени на петрола в международен мащаб са сред основните причини за понижаването на цените

Потребителските цени в еврозоната са намалели с рекордните 0.6% през януари, показват данните на Евростат. Според информацията дефлационният процес се задълбочава, тъй като през декември цените на основните стоки спаднаха с 0,2 на сто спрямо месец по-рано.

Рекордна дефлация в еврозоната
Рекордна дефлация в еврозоната

Дефлацията е един от основните проблеми, заради които Европейската централна банка обяви плана за повече от 1 трилион евро за изкупуване на държавни облигации.

Анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха понижаване на потребителските цени този месец средно с 0,5%. През декември дефлацията в региона възлезе на 0,2%, припомня Фокус.

Спадащите цени на петрола в международен мащаб са сред основните причини за понижаването на цените в еврозоната. Нейната икономика вече имаше проблеми заради бавния растеж и високата безработица.

“Евростат”

отчете намаляване на безработицата през декември както в еврозоната, така и във всички страни – членки на Европейския съюз. България е посочена като една от държавите с най-бързо намаляване на броя на безработните.

Припомняме, че в края на миналата седмица председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви обширна програма за изкупуване на активи (количествени улеснения)  за до 60 млрд. евро месечно. Програмата е моделирана да продължи до края на септември 2016 г. и е на обща стойност 1,1 трлн. евро.

Източник: https://www.economic.bg/