Регистрация на фирма в Силистра

Предстои Ви регистрация на фирма в Силистра?

Искате да стартирате вашият нов бизнес, нова фирма и да напрвите регистрация на фирма в Силистра. Страхотна идея, време ви е за промяна искате да вземете живота и работата си във ваши ръце.

Как да оценим конкурентното предимство на една идея

Регистрация на фирма в Силистра
Регистрация на фирма в Силистра

Оценете конкурентното предимство на вашата идея по алгоритъма:

нализирайте офертите на конкурентите разберете нуждите на клиентите направи списък на предимствата изберете какви ползи може да осигури вашата компания

Стъпка 1. Анализирайте офертите на конкурентите

Най-лесният начин да намерите конкурентно предимство на дадена идея е да изучите това, което вече е създадено. Погледнете сайтовете на потенциални конкуренти, говорете с тях под прикритието на клиент, разберете какво предлагат. Не се ограничавайте до една или две компании. Колкото повече оферти смятате, толкова по-голяма е вероятността да откриете важни недостатъци. И ще разберете, въз основа на тази информация, вашите предимства.

Стъпка 2. Разберете нуждите на клиентите.

Например, ако клиент поръча японска кухня, тогава в допълнение към качеството на храната, единият ще бъде важен в скоростта на доставка, другият – ниската цена, третият – допълнителен подарък или отстъпка. Какво точно искат вашите потенциални клиенти?

Стъпка 3. Направете списък на всички възможни предимства.

Направете списък на всичко, което може да различи една компания от друга в тази област. Не оценявайте всеки артикул, опитвайки се да разберете дали той може да се приложи във вашия бизнес. Важно е да намерите максималния брой възможности. Понякога е полезно да използвате опита на друга сфера, за да намерите нещо ново.

Примери за конкурентни предимства:

Доставка (в същия ден, в рамките на 30 минути, денонощно, до 23.00 часа);

  • гаранция (една, две, доживотна);
  • асортимент (по-широк от този на конкурентите или, обратно, изключително тесен, съобразен с конкретна целева аудитория);
  • система за лоялност (кумулативна система от отстъпки, карта за редовен клиент, подаръци за покупката);
  • допълнителна услуга (почистване след инсталиране на пластмасови прозорци, личен мениджър при допир 24 часа);
  • цена (по-ниска от конкурентите, със същото качество или, обратно, много висока цена).

Стъпка 4. Изберете какви ползи може да осигури вашата компания.

Анализирайте всяко от конкурентните предимства и преценете кои от тях можете да използвате в работата си и кои не. Не забравяйте, че предоставянето на определени ползи за клиента може да бъде свързано с допълнителни разходи за вас. В крайна сметка има три основни начина да се откроите сред конкурентите:

Ръководство на разходите. Ако е възможно да се гарантира ниската цена на стоки или услуги, цената ще се превърне в конкурентно предимство. Проблемът с тази стратегия е, че най-вероятно ще бъде лесно да се копира на конкурентите.

Диференциацията.

Изберете по-тясна ниша, предлагайте допълнителна услуга, осигурете необходимото качество и можете да се откроите на общия фон. Лидерство в тясна ниша. В този случай компанията работи в много тесен сегмент, като осигурява високо качество и ексклузивни условия.

Анализирайте собствените си възможности и преценете коя стратегия е най-добре да изберете. Например, при какви условия се планира изграждането на работа с доставчици и изпълнители?

Възможно ли е да се постигнат по-благоприятни условия, за да се увеличи рентабилността на даден продукт или услуга, да се формира по-ниска цена за крайните потребители? Може би тяхната организация заема твърде много ресурси. С други думи: ще имате ли достатъчно печалба, ако предлагате ниска цена?

Ще надхвърлят ли допълнителните разходи потенциалните ползи, ако увеличите работното време до 23.00?

Scroll Up