Референдумът остана само с един въпрос

Rate this post

Ще гласуваме за дистанционен вот при допитванията

Референдумът остана само с един въпрос
Референдумът остана само с един въпрос

Референдумът, предложен от президента Росен Плевнелиев, който се планира да се проведе заедно с местните избори наесен (25 октомври), остава само с един въпрос. Това решиха депутатите, след като гласуваха и трите предложени от държавния глава въпроси.

„Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите“ – ще гласи питането. То бе подкрепено от 146 депутати в зала. Против бяха 10 и 10 депутати се въздържаха. Останалите два въпроса на държавния – за мажоритарен и задължителен вот, глава отпаднаха в предложения от него вариант, съобщи БГНЕС.

Първият въпрос „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?“ не беше одобрен от Народното събрание. „За“ гласуваха 89 депутати, „Против“ бяха 85 и 22 се въздържаха.

Преди това бяха отхвърлени и всички направени предложения от някои от партиите за корекция на първия въпрос. Предложението на БСП беше – „Подкрепяте ли половината от народните представители да се избират мажоритарно“, на ДПС – „Подкрепяте ли всичките 240 народни представители да се избират мажоритарно“, на РБ – „Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно чрез разширяване на преференциалното гласуване“, на АБВ – „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно при пропорционално разпределение на мандатите между политическите партии и коалиции“ и на БДЦ – „Подкрепяте ли половината от народните представители да бъдат избирани мажоритарно при пропорционална избирателна система“.

Вторият въпрос на президента, който гласеше „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми“ също бе отхвърлен, тъй като 80 депутати бяха „за“, „против“ се обявиха 59, и 25 се въздържаха.

Преди това и за този въпрос депутати от някои политически сили излязоха с предложения за корекция. Предложението на БСП беше – „Подкрепяте ли въвеждане на задължително гласуване на изборите с предвиждане на санкция за неизпълнение на това задължение“ и на независимия депутат Велизар Енчев – „Подкрепяте ли задължителното гласуване при намаляване на държавните субсидии на партии на 1 лев за получен глас на изборите“.

Източник: https://www.economic.bg/