Работодатели и синдикати „за“ увеличение на МРЗ

Rate this post

КРИБ води разговори с финансовия министър Владислав Горанов минималната заплата да бъде отвързана от фиска

Работодатели и синдикати "за" увеличение на МРЗ
Работодатели и синдикати „за“ увеличение на МРЗ

„Подкрепяме повишаването на минималната работна заплата, но то трябва да става с ясен механизъм“. Това заяви в ефира на Нова Телевизия председателят на най-голямата работодателска организация – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Мнението му бе подкрепено и от президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.


Домусчиев разкри още, че организацията му води разговори с финансовия министър Владислав Горанов по повод желанието на КРИБ минималната заплата да бъде отвързана от фиска.

Запитан дали фирмите му имат връзки с КТБ, той бе категоричен, че фалиралата банка никога не ги е спасявала финансово от затруднени ситуации. „В последните години не сме били кредитирани от КТБ. Имаме в наше дружество около 12% финансиране от КТБ за десет години. Споменаването ни е манипулация“, обяви Домусчиев.

„Не вярвам, че Цветан Василев е раздавал пари назаем на собственици на вестници. Ако го е правил, какво му пречи да си ги събере? Аз си взимам парите от всички, които ми ги дължат, става много лесно, има си документи за всичко“, каза Домусчиев и допълни, че ако банкерът е давал пари назаем, трябва да се знае откъде са дошли те.

„Има много течове в държавата, например трябва да се подобри контрола в ТЕЛК. Като малко се оправят нещата, ще се види, че нещата не са толкова зле“, коментира бизнесменът.

От своя страна Димитър Манолов заяви: „Аз не съм против увеличението на минималната работна заплата, но трябва разговорът по темата да стане по-сериозен и много по-голям. Разумният подход е минималната работна заплата да се разположи в един коридор между прага на бедност и средната заплата. Но не може минималното възнаграждение да се разглежда отделно, политиката по доходите не приключва с него. Спокойно може да бъде изработен обективен механизъм и да спре този разговор“.

Според него дори минималната заплата да се вдигне с 50 лева, няма да се реши проблемът, защото след това има и други стъпки.

Източник: https://www.economic.bg/