Работодатели атакуват минималната заплата пред съда

Rate this post

Според БСК, БТПП и АИКБ увеличението от 1 януари е незаконно и трябва да се отмени

Работодатели атакуват минималната заплата пред съда
Работодатели атакуват минималната заплата пред съда

Да бъде отменено увеличението на минималната работна заплата, влязло в сила от 1 януари 2015 г. Това са поискали три от най-големите работодателски организации у нас в жалба до Върховния административен съд, съобщава Правен свят. В началото на годината МРЗ стана 360 лева.

Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) са на мнение, че правителството незаконно е приело постановлението от 17 декември 2014 г., с което вдига минималното възнаграждение у нас.

Според тях цялото постановление е гласувано при съществено нарушение на правилата – не е обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), въпреки че това е задължително.

БСК, БТТП и АИКБ настояват за отмяната не само на действащата от началото на годината минимална заплата от 360 лв., но и на бъдещето увеличение от 1 юли, с което е предвидено тя да стане 380 лв. Оспореното постановление определя и минималната почасова ставка – от 1 януари 2.20 лв., а от 1 юли – 2.21 лв.

Трите работодателски организации, заедно с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), единствени са признати за национално представителни и само те могат да представляват бизнеса в тристранката.

Съдът е отхвърлил доводите на правителството, че жалбата на работодателите е недопустима и я е обявил за редовна с определение. От Министерския съвет са твърдели, че постановлението не е подзаконов нормативен акт и следователно бизнесът е изтървал срока за обжалване.

ВАС ще заседава по делото на 21 април и всеки заинтересован може да поиска да се присъедини към него. Съдът е задължил Министерския съвет да представи в цялост административната преписка по увеличението на минималната заплата, включително и протокола от срещата на Комисията по доходи и жизнено равнище към тристранката, проведена на 11 декември 2014 г.

Източник: https://www.economic.bg/