Предлагат фонд в НОИ да събира вноските за втора пенсия

Идеята на КТ “Подкрепа” ще се обсъжда днес от Надзорния съвет на НОИ

Предлагат фонд в НОИ да събира вноските за втора пенсия
Предлагат фонд в НОИ да събира вноските за втора пенсия

Създаването на специален фонд в НОИ, в който да се събират вноските за втора пенсия на хората, които не изберат частен пенсионен фонд, предлагат от КТ “Подкрепа”. Идеята им ще бъде внесена днес за обсъждане на заседание на Надзорният съвет на НОИ.

Предложението не променя по същество съществуващата схема, а тя е, че ако някой новопостъпил на пазара на труда не си избере пенсионен фонд, то бива служебно разпределен в някой пенсионен фонд. От друга страна обаче, не пречи нищо НОИ да създаде един такъв фонд и средствата на тези лица да постъпват в този фонд, за да бъдат управлявани и ако лицето реши след време да избере друг фонд, да може да го направи, обясни президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов в интервю за предаването “Преди всички” на БНР.
По думите му е необходимо тристълбовата система да заработи, така че стълбовете да се допълват. В момента взаимовръзките вътре в нея са разкъсани и те трябва да бъдат поправяни и в това предложение на Министерския съвет, което ние ще гледаме по същество, няма нищо, което да води до промяната в капиталовия стълб, но числовите баланси вътре са нарушени и трябва да бъдат поправени, обясни той.
По отношение на предложените от социалния министър Ивайло Калфин 30 мерки за промени в пенсионната система, Манолов коментира: Възможните баланси са постигнати. Чакам становището на колегите, които работят в рисковите професии и първа и втора категория труд, за да видим тези предложения, направени за тях, дали вършат работа. Направих едно предложение да има едно предварително гледане на материята в съответните отраслови и браншови съвети за тристранно сътрудничество, защото от там ще чуем истината. Друг е въпросът, че там се случват и други работи, които изкривяват дебата и в този смисъл ще е изключително полезно да се чуе мнението на отрасловите съвети. Не бива да се изкушаваме НСТС да го превърнем в търговия за нещо друго и това е основният проблем на дебата, който се води в България. В крайна сметка се използват такива същностни проблеми, за да се води търговия на дребно.
Като цяло мерките вършат работа. От намаляване на осигурителни вноски за последните 5 години НОИ е загубил три бюджета, а от друга страна, не виждам икономиката да се е развила толкова много след тази мярка, но пък се съсипа пенсионната система. Хубаво е всички тези числа да бъдат обвързани с мерки за повишаване на събираемостта на вноските, тъй като в момента частта от дефицита, която се пада на несъбраните вноски, е неприемливо голям.Синдикатите подкрепят ваучерна система за почасов труд в земеделието, която ще бъде представена от вицепремиера Ивайло Калфин и министъра на земеделието Десислава Танева. В нея намерихме много слаби места, не просто в техниката на прилагане, но и с нещата, свързани с това, ако някой пострада, по-нататък той няма да може да получи болничен за един ден, защото тази ваучерна система не го урежда. Много слабости намерихме, които посочихме. Ще видим как ще бъдат изправени и дали това ще е подходът. Иначе в нея има хляб. По-добре е да има някаква регулация, макар и несвършена, отколкото напълно отсъстваща, каза Манолов.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this