За какво да помислите, преди да изтеглите кредит

В тази публикация ще разгледаме темата за какво да помислите, преди да изтеглите кредит? На какво да обърнете внимание преди да изтеглите заем.

Преди да вземете заем, преценете добре възможностите си. Щом вече сте намислили да вземете потребителски кредит, сигурно сте решили, че имате голяма нужда от някаква вещ или определена сума пари за друго. Преди това добре обмислете обаче ситуацията, защото че плащайки погасителни вноски ежемесечно, вероятно няма да може да си позволявате някои от нещата, с които сте свикнали досега.

За какво да помислите, преди да изтеглите кредит
За какво да помислите, преди да изтеглите кредит

Също така, е добре да се вземе предвид и фактът, че ако изведнъж ви се наложи да похарчите отново голяма сума пари, вече няма да е толкова лесно да изтеглите и обслужвате още един кредит. Ако имате семейство и се грижите за него, едно подобно сериозно намаляване на бюджета може да се окаже пагубно.

Изчислете добре месечните вноски, за да ви бъде възможно да ги погасявате редовно

По правило банките отпускат заем ако месечното плащане по вноските не надвишава 50% от заплатата на кредитополучателя. Но, според специалистите, ще бъде по-добре, ако такива плащания не надвишават 25 %. По-добре е в този случай да помислите за по-дълъг срок на изплащане на заема, отколкото да подлагате на риск нормалното си съществуване.

В случай, че месечната вноска се окаже над възможностите, най-правилно е да разсрочите погасяването на кредита. В банката ще ви информират подробно за различните опции, а и може да използвате кредитния калкулатор в сайта й.

Не купувайте стоки по-скъпи от необходимото

Да приемем, че сте решили да си купите нов хладилник на кредит. След като знаете, че какъвто и модел да изберете, с помощта на кредит можете да го закупите, има голяма опасност да се изкушите от покупката на много по-скъп артикул, отколкото първоначално сте мислили да вземете.

Това е много грешен подход, който ще доведе само на увеличаване на разходите ви и нищо повече. Особено, ако, в конкретния случай, решите да изберете скъп модел с многобройни, но ненужни за вас функции. Затова, внимателно и трезво обмислете покупката, за да вземете най-правилното решение.

Please rate this