“Пощенска” купува клоновете на “Алфа банк” в България

Rate this post

Цената на сделката е 1 евро

"Пощенска" купува клоновете на "Алфа банк" в България
“Пощенска” купува клоновете на “Алфа банк” в България

Гръцката Eurobank, която у нас е собственик на “Пощенска банка”, ще купи българската мрежа клонове на друга гръцка банка – Алфа банк. Номиналната сума на сделката е 1 евро, тъй като дружествата са на загуба. Бордовете на двете банки ще се съберат днес, за да финализират сделката, съобщава Reuters, като се позовава на свои 2 банкови източника.

Гръцките банки, които са затворени от края на юни, са изправени пред проблеми с ликвидността и са отворени за възможни придобивания и сливания, коментира агенцията. Като част от ангажиментите, поети със споразумението за разсрочване на дългове и втората спасителна програма от 2012 г.,  банките в Гърция се наеха да преструктурират операциите и активите си на Балканите и да се фокусират на местния пазар.

Повече от една пета от българския банков пазар се държи от гръцки собственици, припомня Reuters.

Eurobank управлява в България дъщерната “Пощенска банка”, а Алфа банк е представена от клон, който се управлява от Атина.

Eurobank България има активи на стойност 5,9 млрд. лева (3,02 млрд. евро) към края на март 2015 г. и отчита печалба за първото тримесечие на годината в размер на 20,8 млн. лева, допълва Reuters.

От Пощенска банка засега нямат коментар относно сделката, като такъв се очаква до края на деня, научи “Икономика”.

Източник: https://www.economic.bg/