Отпада отработването на почивните дни

Rate this post

До месец депутати ще внесат предложението за законови промени

Отпада отработването на почивните дни
Отпада отработването на почивните дни

Отработването на почивни дни в събота да отпадне. Такова предложение ще бъде внесено до месец, обяви председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм и депутат от БСП Петър Кънев пред Дарик.
Старото предложение на левицата да не се отработва в съботния ден заради сливане на празниците отново ще бъде поставено на дневен ред, стана ясно от думите на Кънев.

През 2013 година народни представители от БСП направиха предложение да отпадне отработването в събота. Според депутата от левицата Петър Кънев полза от отработването няма.
„Анализите са направени много отдавна, няма никаква полза от отработките. Ако излезете в събота следобед на околовръстното, ще видите, че вече е задръстено. Да не говорим, че тези от вас, които стоят на телефоните по офисите в събота следобед, чакат с огромно нетърпение някой да звънне и никой не се обажда. Във всички държавни учреждения обикновено в събота следобед оставят по един дежурен, който да пази територията. Полза няма и това е ясно на всички”, категоричен е депутатът.

Петър Кънев обясни, че отработването в събота е практика само в четири държави в Европа – Унгария, Латвия, Румъния и България. Той допълни, че в много редки случаи такава практика се прилага и в Русия.
„В нито една от останалите държави правителството не се занимава със сливания. Това е работа на съответния работодател – дали това е корпоративна структура, т.е. фирма, или е държавата в лицето на съответния премиер или канцлер, това е отделна тема. Работникът има право да откаже на работодателя, ако работодателят е преценил, че трябва да се работи или няма да се работи. Ако работникът прецени, че иска да почива, просто си пуска един ден отпуска. Работодателят няма право да му откаже”, каза председателят на икономическата комисия в парламента.
Източник: https://www.economic.bg/