Отлагат гласуването на новия заем

Дебатите се отлагат за следващата сряда

Отлагат гласуването на новия заем
Отлагат гласуването на новия заем

Дебатите и гласуването по новия заем на стойност 16 млрд. лева се отлагат. Това решение взе мнозинството в Народното събрание в началото на днешния работен ден, чийто дневен ред трябваше да стартира именно с тази точка, предаде БГНЕС.

Предложението за отлагане на дебатите дойде от председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов, според когото за такова важно решение изисква повече време за разяснение.

Идеята бе подкрепена от 115 народни представители, 59 гласуваха “против”, а 2 се въздържаха.

За отлагането на дебатите и гласуването по новия заем гласуваха всички депутати от управляващата четворна коалиция на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Против гласуваха от БСП, ДПС, един депутат от БДЦ и един независим депутат. “Атака” напусна залата и не участва в гласуването, а останалите 8 депутати от БДЦ също подкрепиха отлагането на дебатите.

“Разиграва се грозен алъш-вериш, покупка и продажба на цели групи”, заяви преди гласуването Георги Кадиев, който се обяви срещу отлагане на дебатите. Кадиев се обърна към Валери Симеонов и заяви, че когато за 16 млрд. лева министърът на финансите им е обърнал 15 минути време, те трябва да застанат срещу него и да не подкрепят предложението му. “Да продължим дебатите, да гласуваме против и ако трябва да се ходи на избори – да се ходи. По-добре така, отколкото задължения за милиарди за децата ни”, каза Георги Кадиев.

Въпреки този призив мнозинството прие предложението за отлагане на дебатите, а Йордан Цонев от ДПС поиска прегласуване с мотива, че няма нужда от повече време, тъй като въпреки че ДПС не са имали среща с финансовия министър, са успели да си изградят позиция. “Един политик освен да говори глупости, трябва и да чете”, завърши Цонев по адрес на Симеонов. Дори след прегласуването предложението за отлагане бе прието.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this