Отиде си бащата на „сингапурското икономическо чудо“

Rate this post

На 91-годишна възраст почина първият министър-председател на Сингапур – Ли Куан Ю

Отиде си бащата на „сингапурското икономическо чудо“
Отиде си бащата на „сингапурското икономическо чудо“

На 91-годишна възаст почина първият министър – председател на Сингапур, предаде Reuters. В съобщението на властите се казва, че той е починал в болница, докато се е борил с тежка пневмония.

Министърът е оглавявал правителството на Сингапур от 1959 г. до 1990 г. Той е смятан за „баща на сингапурското икономическо чудо“, благодарение на което малката азиатска държава се превръща в една от най-развитите и благоденстващи държави в света.

Когато Ли взема властта, страната представлява блатист остров с няколко колониални сгради, безработни са над 50% от населението, тънещо в мизерия. Това са последствията от колониалното управление. Тогава сингапурска нация няма, населението е разделено на китайско малцинство и мнозинство от малайзици. Ли променя и това. Той преобразява островът от една от най-бедните страни в света, превръщайки я в един от водещите финансови и икономически центрове.

Ли вдъхваше страх с авторитарните си методи, но управлението му бе ефикасно, корупцията бе ограничена, в Сингапур имаше добро образование, сигурност и големи чужди инвестиции, посочва Асошиейтед прес.

За да укрепи властта си, той хвърли в затвора за десетилетия някои от политическите си съперници без съдебни процеси и наложи силни ограничения над свободата на словото и опозицията.

През 2004 г. Ли Куан Ю зае специално създадената за него длъжност министър-наставник на Сингапур, а министър-председател стана синът му Ли Сян Лун, който оглавява правителството и до днес.

В Сингапур е обявен ден на траур.

Източник: https://www.economic.bg/