Най-важните избори за поколението във Великобритания

Rate this post

Проучвания сочат, че няма ясен фаворит между партиите

Най-важните избори за поколението във Великобритания
Най-важните избори за поколението във Великобритания

Часове преди парламентарните избори във Великобритания британският премиер Дейвид Камерън заяви, че това са „най-важните избори за поколението”. Избирателите в петата в света икономика гласуват в четвъртък, 7 май.

Социологическите проучвания показват, че консерваторите и лейбъристите са с изравнена подкрепа и че нито една партия няма да получи мнозинство. Според тях нито една от двете партии няма да може да спечели категорично мнозинство в 650-местния парламент на Великобритания.

Проучване на британската социологическа агенция YouGov, цитирано от Reuters, показа, че двете основни партии, които се състезават за първото място на предстоящите избори, са с изравнени резултати само два дни преди вота.

Консерваторите на настоящия премиер Дейвид Камерън, както и опозиционната Лейбъристка партия на Ед Милибанд са получили по 33% подкрепа от избирателите. Според резултатите консерваторите отчитат спад в одобрението с един процент от неделя насам, докато процентите на лейбъристите остават без промяна.

Според Камерън планът на консервативната партия предлага по-добро бъдеще за семействата на Острова. “Благодарение на този план дефицитът ще намалее, икономиката ще нарасне и ще бъдат създадени нови работни места. Благодарение на нашия план данък общ доход ще бъде намален за 26 милиона души, семействата ще бъдат финансово защитени. На тези избори Великобритания се изправя пред ясен избор – да подкрепи консерваторите и плана, който работи или хаоса на несигурността, ако гласува за която и да е друга партия”, отбелязва Камерън.

Камерън заяви, че ще изпълни обещанията си за референдум за членството в ЕС, дори ако консерваторите не спечелят мнозинство. Напускането на Европейския съюз е опасение за всеки британски бизнес, който изнася за Европа.

Изборите са важни, защото традиционната двупартийна система този път ще се промени, казва анализаторът от неправителствената организация Open Europe Нина Шик. Според нея е заплашена абсолютната власт и на дясноцентристката Консервативна, и на лявоцентристката Лейбъристка партия.

„В тези избори виждаме възхода на много други партии. Това означава, че най-вероятно няма да има правителство на мнозинството, защото изглежда, че нито една партия няма да може да го формира. От една страна виждаме ЮКИП да отнема гласове от консерваторите, а отляво Шотландската национална партия взима гласове от лейбъристите. И никой не знае кой ще бъде премиерът – дали Дейвид Камерън или Ед Милибанд,” коментира Нина Шик.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е в размер на 1791 млрд. паунда (2436 млрд. евро), търговският й дефицит се равнява на 34,8 млрд. паунда (47 млрд. евро) за 2014 г., като това е спад от 2010 г. насам, когато е бил 37,1 млрд. паунда (50 млрд. Евро). За месец март 2015 г. не е отчетена инфлация в страната, а публичният дълг на Великобритания е 1601,9 млрд. паунда (2177 млрд. евро), или 87,4% от БВП.

 

 

Източник: https://www.economic.bg/