Надзорът на БНБ не е функционирал добре

Rate this post

Очаква се докладът на Сметната палата да бъде оповестен през октомври

Надзорът на БНБ не е функционирал добре
Надзорът на БНБ не е функционирал добре

Според първоначалните наблюдения управление „Банков надзор” на Българската народна банка (БНБ) не е „функционирало добре в последните години”. Това съобщи пред БНТ председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Той обясни, че се работи по доказан американски модел, но проблемът е, че процедурите не са били прилагани стриктно.

Цветков отказа да даде повече подробности за неефективното управление, причините за него и колко време е продължило то.

Цялата тази информация ще бъде публикувана в доклада на Сметната палата, който ще бъде готов до края на октомври. В него ще има още и предложения за законодателни промени, които да подобрят банковата сфера, добаво той.

Проверката на Сметната палата на действията на националната банка стартира през април. Наскоро депутатите удължиха срока на проверката, след като одитната институция докладва, че първият й етап е отнел прекалено много време. Тя е продиктувана от проблемите с КТБ.

Днес се навършват 20 г. от възстановянето на Сметната палата. Досега институцията е издала 8,8 хил. одитни доклада, както и препоръки и предложения за законодателни промени, които са подобрили средата, отчете още Цветков.

Правомощията на институцията се увеличават, като се добавят и нови организации, които имат достъп до публични средства, уточни той. В момента Сметната палата работи и над доклад за получените приходи и направените разходи от политическите партии за последните избори.

Това е и един от начините за контрол за модела, по който се разходват партийните субсидии, посочи още Цветков.

Източник: https://www.economic.bg/