Над 2000 лева е средната натрупана сума за втора пенсия

Rate this post

Парите на над 7000 младежи стоят в НАП и не носят доходност

Над 2000 лева е средната натрупана сума за втора пенсия
Над 2000 лева е средната натрупана сума за втора пенсия

Средната сума по индивидуалните партиди на хората, осигурени в универсален пенсионен фонд, достига малко над 2072 лева. От края на миналата година тя е нараснала със средно 32 лв. Частните фондове управляват активи за над 8.7 млрд. лв.

Актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за цяла България!

Това показват последните данни на Комисията за финансов надзор за дейността на дружествата за допълнително осигуряване, пише в. “Сега”. Всеки месец по 5% от вноската за пенсия на родените след 1959 г. отиват в универсален пенсионен фонд.

Натрупаното по индивидуалните партиди варира значително между фондовете, освен това от изчисленията са изключени кухите партиди, по които не се правят вноски. Така в някои от фондовете средната натрупана втора пенсия е 2448 лв., а в други наполовина на средното – 1047 лв. Натрупаните суми зависят от това на какви пари се осигуряват хората, както и продължителността на внасяне на осигуровки, дали има прекъсване и др.

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

Само за шестте месеца брутните постъпления в деветте фонда са близо 556 млн. лв. За шестте месеца на миналата година брутните вноски бяха 432 млн. лв. Сумата тази година е по-голяма и въпреки факта, че от януари Националната агенция за приходите задържа вноските на всички млади хора, които започват да работят на трудов договор, но не са избрали фонд. Така над 7000 младежи са ощетени, защото парите им се удържат, но не носят доходност.

С последните изменения от края на юли в Кодекса за социално осигуряване НАП ще започне отново да преразпределя служебно между фондовете парите за втора пенсия на младите. За да се случи това обаче, трябва да се приемат и съответните наредби. Първата вече е пусната за обществено обсъждане, в момента би трябвало финансовото министерство да подготвя другите нормативни документи. От МФ не отговориха конкретно кога ще може да се избира между осигуряване изцяло в НОИ и в частен пенсионен фонд. Възможно е това да стане наесен.

Регистрация на фирма в Пловдив

Според данните в универсален фонд се осигуряват близо 3 467 000 българи. Според Националния статистически институт обаче работещите у нас са малко над 3 млн. души. Разликата се дължи на факта, че веднъж разкрити, партидите в универсалните фондове не се закриват никога, тоест дори и в тях да не се правят никакви вноски, те продължават да се водят.

Приходите на дружествата са близо 88.5 млн. лв. за шестте месеца на тази година, или с 15 млн. лв. повече от полугодието на 2014 г. По-голямата част от приходите – близо 71 млн. лв. – са от таксите и удръжките, които фондовете правят върху парите за втора пенсия. В момента от всяка вноска ни се удържат 5%, а веднъж годишно и по 1% инвестиционна такса върху натрупаните активи. Малко над 5 млн. лв. са приходите от управление на собствените средства. Нетната печалба на фондовете е стигнала 34.5 млн. лв., или с 25 на сто повече от преди година.

Регистрация на фирма във Варна

От догодина започва символично намаление на таксите – за 2016 г. фондовете ще ни удържат съответно 4.5 на сто от вноската и 0.9% инвестиционна такса. През 2019 г. първата такса трябва да е паднала на 3.75%, а втората – до 0.75%.

Осигурените работници от първа и втора категория труд имат средно натрупани по 3061 лв., или със 75 лв. повече спрямо края на миналата година. Според данните на КФН в професионалните фондове се осигуряват малко над 273 хил. души. Не се знае колко от техните партиди са празни.

Регистрация на фирма в Русе

Работещите тежък труд ще могат да прехвърлят еднократно в НОИ натрупаното по индивидуалните си партиди и да се осигуряват само за държавната пенсия. Активите на професионалните фондове са близо 8 млрд. лв.

Източник: https://www.economic.bg/