Мавродиев: За КТБ отговаря само БНБ

Rate this post

Следим ежедневно парите на българите в пенсионните дружества, гарантира шефът на КФН

Мавродиев: За КТБ отговаря само БНБ
Мавродиев: За КТБ отговаря само БНБ

В случая с Корпоративна търговска банка има криминален казус с разграбването на средствата на вложителите, които са се превърнали в кредити на офшорни и кухи компании. Регулаторът не е отговорен за провала на надзора на банката, макар да е имало манипулации в тази посока. Това коментира председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в ефира на bTV.

„Очевидно има провал на банковия надзор, неслучайно подуправителят г-н Гунев е обвиняем”, коментира Мавродиев.

По думите му КФН има изключително ограничени правомощия по отношение на банките: „Няма как да чувстваме вина за нещо, за което не отговаряме по закон“

По повод темата с пенсионните фондове Мавродиев подчерта, че те имат положителна доходност в номинален размер за 12 години, като предстои да станат ясни резултатите им за 10-годишния период.

Запитан кое е по-добре – да държим всичко в НОИ или да разчитаме на частен фонд, Мавродиев отговори: „И в двата варианта мисля че спестяванията са гарантирани, това са два различни модела и е трудно да ги сравняваме”.

Премиерът и депутатите трябва да гледат не личностите, а принципите при избора на нов гуверньор на Българската народна банка, смята Мавродиев относно избора на нов шеф на БНБ.

„Крайно време е да спрем да водим външни хора като месии, има в България достатъчно компетентни хора. (…) Трябва да е български финансист, който разбира от тази материя. Много е важно това да е след конкурентна процедура, да има дебат, изслушване”, каза още той.

Мавродиев посочи, че с него не е воден разговор за поста.

Източник: https://www.economic.bg/