КТБ е изкривявала пазара

Rate this post

Високите лихви не означават добро здраве на банката

КТБ е изкривявала пазара
КТБ е изкривявала пазара

“Парен каша духа. Хората видяха, че много високите лихви не винаги са доказателство за добро здраве на банката”. Това заяви в ефира на Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян относно фалита на КТБ. Важно е регулацията да бъде направена така, че да бъдат предотвратени нови случаи, допълни банкерът.

Той коментира появилата се миналата седмица информация, че в някои български банки има така наречената отрицателна доходност на депозитите. Тоест човек, който си държи парите в банка, губи заради инфлационните процеси.
“Как си представяте, ако човек можеше да живее само от депозити. Това означава всички да сложим по едни пари в банката, да легнем и там едни пари от някъде да идват. Смисълът на депозита е да бъде използван след това в нещо, което да създаде ново богатство”, обясни банкерът. “Разумно управляваната банка трябва да се грижи първо за депозитите си, а след това за кредитите си”, подчерта председателят на УС на Unicredit Bulbank – една от най-големите банки у нас.
По думите му, КТБ донякъде e изкривявала пазара с високите лихвени нива. Събитията покрай фалиралата банка са се отразили върху останалите банки. “Когато на пазара има подобни събития на несъстоятелност се наблюдава бягство на хората към по-качествените услуги. Другите банки получиха предимство от този казус”, стана ясно от думите на Хампарцумян.
Колкото по-добре се развива икономиката, има по-голяма възможност за потребление и вземане на кредит. “В момента нивата на лихвените кредити са по-ниски от нивата преди кризата през 2008  г.”, поясни той.

Банкерът изтъкна, че България трябва да си постави национална цел влизане в Еврозоната и коментира, че това ще ни донесе още един чифт очи, които да наблюдават ситуацията. Той уточни, че след кризата през 2008 г. целият финансов сектор в света има нови, по-консервативни регулации.

По отношение на даваните от КТБ кредити без обезпечения Хампарцумян каза, че прехвърлянето на парите от КТБ през втора фирма към трета, четвърта и т.н. се прави, за да се скъсат връзки. Тези, които крадат, са толкова силни, защото прегазват правилата. Но държавата, когато “преследва” парите, трябва да спазва точките и запетаите. Да, преследвачът винаги ще е по-бавен, съгласи се банкерът.

На въпрос дали хората няма да се откажат от банките, след като не печелят, а дори губят от тях, Хампарцумян отвърна с въпрос – ще ги държат вкъщи да им ги откраднат ли? Банките имат функцията на трезор, тяхната първа задача е опазването на парите на хората. А хората видяха, някои на собствен гръб, че високите лихви не са признак на сигурност, посочи банкерът.

Източник: https://www.economic.bg/