КНСБ и КТ “Подкрепа” скачат срещу пенсионната реформа

Rate this post

Двете федерации искат работещите от първа и втора категория труд да не бъдат ощетявани

КНСБ и КТ "Подкрепа" скачат срещу пенсионната реформа
КНСБ и КТ “Подкрепа” скачат срещу пенсионната реформа

Индустриалните федерации от КНСБ и КТ “Подкрепа” са изпратили писмо до ръководствата на парламентарните групи в Народното събрание и до председателя на Комисията за социални и демографски политики Хасан Адемов, с което изразяват становище във връзка с пенсионирането на работещите в условията на първа и втора категория труд.

Федерациите отбелязват в становището си, че сегашното законодателство е дискриминационно спрямо работещите в първа и втора категория труд. Категорийните работници се осигуряват с по-високи осигуровки /15.3% в НОИ и 12% в ППФ/. Но ако не са достигнали възрастта за пенсиониране, те ще получават пенсия само от професионален пенсионен фонд, но не и от НОИ.
В тази връзка в писмото си до парламента федерациите настояват при изготвяне на промените в КСО правителството да запази ранното пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд и едновременно с това и да се разработи механизъм, така че тези, които имат пълно осигуряване след 2000 г. в професионални пенсионни фондове, да получават пълния размер на пенсията, като изплащането се раздели между НОИ и професионалните пенсионни фондове.
Становището на индустриалните федерации от КНСБ и КТ “Подкрепа” съвпада напълно с това на пенсионно-осигурителните дружества и с интереса на работещите в първа и втора категория труд, тъй като предлага в периода, когато те не са достигнали възраст за пенсиониране, да не бъдат ощетявани, а да получават пенсия от НОИ и допълваща пенсия от професионален фонд.
Източник: https://www.economic.bg/