Каква е доходността от отдаване на луксозен имот?

Rate this post

Вижте какви са нивата в трите най-големи града на страната – София, Пловдив и Варна

Каква е доходността от отдаване на луксозен имот?
Снимка: „Лукс имоти“

Към момента средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти в София е 5.2% и е двойно по-високо от нормалните нива на доходност от подобен род активи в развитите страни на Западна Европа. Това става ясно от анализ на агенцията за луксозни имоти в България и чужбина „Лукс имоти“.  Анализът се фокусира върху доходността, която луксозните апартаменти в трите най-големи града на страната – София, Пловдив и Варна – могат да реализират, ако бъдат закупени в настоящия момент.

Месечният наем на апартаменти с една спалня в луксозния сегмент в столицата е 400-600 евро на месец, с две спални 600-800 евро на месец и за по-големи апартаменти – над 1 000 евро на месец, сочат данните на агенцията. По-висока от средната доходност – около 5.5-6.5%, може да се постигне от инвестиция в тристаен луксозен апартамент, подходящ за семейно жилище.

Никола Стоянов, управляващ съдружник на „Лукс имоти“
Никола Стоянов, управляващ съдружник на „Лукс имоти“

„Най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. „България“ и в подножието на Витоша“, посочва Никола Стоянов, управляващ съдружник на компанията. „Там се намират кварталите, които се оформиха като престижни и съответно предпочитани от хората, търсещи луксозния начин на живот“.

Средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти в Пловдив към момента е малко под 5%, като се доближава до тази в София. Средният месечен наем за двустайни апартаменти е около 300-380 евро на месец, тристайни апартаменти се отдават за 400-600 евро на месец, а за апартаменти с 3 спални се търсят по 600-800 евро на месец.

В морската столица Варна средната доходност към момента е под 4% (3.7%). Средният месечен наем за апартаменти с една спалня е 250-300 евро на месец, с две спални 400-500 евро на месец, а с три – 500-600 евро.

Източник: https://www.economy.bg/