Жените работят безплатно 2 месеца от годината

Заплащането на двата пола да се изравни, призова евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел

Жените работят безплатно 2 месеца от годината
Жените работят безплатно 2 месеца от годината

Жените полагат безвъзмезден труд от 1 януари до 5 март, ако заплащането, което получават, се приравни към това на мъжете. По степен на заплащане жените работят 59 часа безплатно в сравнение с мъжете. Това заяви в сутрешния блок на БНТ евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел.

Актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за цяла България!

Тя твърди, че час по-скоро трябва да се наложат нужните промени в Закона за равенството между половете, за да се постигне изравняване на заплащането на труда на мъжете и жените. Габриел обясни, че ако се случва със сегашните темпове, това ще стане факт чак през 2084 г.

За разлика от демократични държави като Германия и Австрия, България е в доста добра позиция по равенство на половете и дори през последната година се е изкачила с 4 пункта в класацията на държавите, обяви евродепутатът. Тя допълни, че директивата, която регламентира допълнителни условия, като участието на жени във висшите управленски органи на корпорации, което да достига 40%, стои от доста време блокирана в ЕС.

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

Габриел даде пример с това, че от 60% жени с висше образование само 30% са предприемачи. Силно феминизираните професии у нас пък, като учителската, са със значително по-ниско заплащане от останалите. Затова според евродепутатката Хартата за равенство между половете трябва да се изучава още в предучилищна възраст.

Наскоро министър Ивайло Калфин заяви, че жените у нас получават средно за страната 13,4% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от мъжете.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this