Искров: Лоши активи и мениджмънта причинили срива на КТБ

През последните 10 години КТБ не е поставяна като банка с проблеми, каза гуверньорът

Искров: Лоши активи и мениджмънта причинили срива на КТБ
Искров: Лоши активи и мениджмънта причинили срива на КТБ

Към днешна дата са изплатени почти всички депозити в КТБ, няма напрежение в българската банкова система, тя работи спокойно. Това каза днес по време на изслушване на първото заседание на временната анкетна комисия в парламента управителят на БНБ Иван Искров, предаде Дарик, цитирайки БТА.

Искров припомни как е действала Централната банка от поставянето на КТБ под специален надзор на 20 юни 2014 г. до момента и изясни какви са принципите при осъществяване на функцията Банков надзор от БНБ.

Голяма част от материалите, поискани от комисията, не могат да бъдат предоставени, защото са дадени на прокуратурата, те представляват банкова тайна, а вече те са и следствена тайна, посочи Искров.

Той отбеляза, че тази анкетна комисия за изясняване на фактите около КТБ е малко позакъсняла. Искахме законови промени много по-рано, те сега се случват, но пет-шест месеца по-късно, каза още Искров.

В рамките на надзора всяка банка предоставя доклади за своята дейност, които се подготвят от мениджърите на банката, те носят основна вина за случилото се в КТБ, заяви Искров. БНБ извършва и инспекции на място, изготвят се доклади и се правят препоръки, ако има отклонения. Искров подчерта, че банковият надзор е изцяло в правомощията на един от  подуправителите на Централната банка.

Единственият документ, който се гледа от Управителния съвет на Централната банка, е докладът за състоянието на банковата система. В него се поставя акцент върху състоянието като цяло, подчерта Искров и добави,че никога през последните 10 години КТБ не е поставяна като банка с някакви проблеми в тези доклади.

Моделът КТБ едва ли опира само до надзорните функции на Централната банка, посочи още нейният управител. Искров подчерта, че БНБ е направила всичко възможно банката да отвори врати на 21 юли.

Бяхме потърсили европейско решение, с планове и схеми, за жалост политическите сили не постигнаха консенсус, каза Искров. След като не е приет специален закон, БНБ е продължила да действа по съществуващото законодателство и така се е стигнало до отнемане на лиценза на банката.

Искров отбеляза, че ако в КТБ е имало нормални кредити, то оценката за състоянието на банката е нямало да бъде такава, че да доведе до отнемане на лиценза й. На практика обаче КТБ имаше активи, които чрез специални инвестиционни дружества, холдинги, поставени лица са придобити от други и не са под надзора на банката, каза Искров.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this