Японската промишленост забaвя темпо

Rate this post

Съживяването на вътрешното потребление явно не е достатъчно за страната, за да окуражи бизнес инвестициите

Японската промишленост забaвя темпо
Японската промишленост забaвя темпо

Японската промишленост забавя ръста си доста по-силно от очакваното през март.PMI индексът, изчисляван от Markit/JMMA, отстъпи до 50,4 пункта спрямо прогнози за увеличение от 51,6 до 52, 1 пункта. Това е най-ниското ниво от май насам, предава WBP Online.

Индикаторът, следящ новите поръчки, се понижи за първи път от десет месеца насам – той падна от 51 на 49,5 пункта, като по този начин пада под границата от 50 пункта, обозначаваща експанзия.

Показателят за новите експортни поръчки отслабна от 53,6 до 52,2 пункта, но остава над 50 пункт, след като по-ниските разменни курсове на йената подкрепиха японските износители.

Положителното развитие на курса на йената спрямо долара ще спомогне за подобряването на конкурентоспособността, но това не е достатъчно, за да се ускорят поръчките.

Анализатори твърдят, че докладът подхранва тревогите, че съживяването на вътрешното потребление не е достатъчно, за да окуражи бизнес инвеститорите.

През последното тримесечие на миналата година капиталовите разходи бяха един от многото фактори, които натежаха над ръста на брутния вътрешен продукт.

Източник: https://www.economic.bg/