HSBC заплашва да премести централата си от Лондон

Причината са „структурни реформи“, вследствие на финансовата криза

HSBC заплашва да премести централата си от Лондон
HSBC заплашва да премести централата си от Лондон

Eдна от най-големите банки в света и най-голямата във Великобритания – HSBC, възнамерява да премести седалището си от Лондон. Причината за решението са „структурни реформи“, вследствие на финансовата криза.

Бордът на директорите на банката е дал на мениджмънта задача да потърси кое е най-доброто място за преместването на централата. „Въпросът е сложен и е прекалено рано да кажем колко време ще отнеме преместването, но се работи по въпроса“, казват от финансовата институция.

В съобщението си HSBC предупреди за икономическите рискове от възможността Великобритания да се изтегли от Европейския съюз, което е възможен мощен удар за консерваторите на острова, които обещаха да проведат референдум “за и против” ЕС, ако спечелят изборите на 7 май.

Акциите на компанията скочиха с почти 4% след изявлението, което бе публикувано малко преди годишната среща на акционерите на банката в Лондон. Това добави повече от £4 млрд. към стойността на HSBC – една от най-ценните компании на фондовата борса в Лондон. Финансовата институция може да реши и да продаде дъщерната си банка Midland Bank.

Печалбите на HSBC паднаха със 17% през 2014 г. Банката обяви 2014 г. за “трудна година”, тъй като бе принудена да плати $2,4 млрд. в глоби за валутни манипулации и злоупотреби при продажбите на застраховки.

HSBC бе обвинена, че помага на хората да избегнат данък, използвайки скрити сметки на клона си в Женева. По-голямата част от печалбите на банката идват извън Великобритания, най-вече от азиатските държави. Централата на банката се намира на Острова от 1992 г. насам.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this