Гърция ще „връзва“ бюджета с нови данъци и реформи

Rate this post

Страната представя днес план за преструктуриране на публичните финанси, който е условие за удължаване на спасителната програма

Гърция ще „връзва“ бюджета с нови данъци и реформи
Гърция ще „връзва“ бюджета с нови данъци и реформи

Гърция ще предложи пакет от финансови мерки и реформи, които да убедят международните ѝ партньори да отпуснат поредния спасителен транш за държавните ѝ финанси.

Мерките включват планове за борба с данъчните измами и с контрабандата на гориво и цигари. Чиновници от Атина заявиха, че ще оповестят списъка преди да бъде изпратен официално до финансовите министри от еврозоната, за да предотвратят изтичане на информация в пресата. Реформите трябва да бъдат одобрени от международните кредитори днес или в сряда, което ще позволи отпускането на договореното в петък финансиране за следващите 4 месеца.

Правителството е договорило тези условия миналия петък (20 февруари) по време на третия кръг от преговори с Еврогрупата, в опит да си спечели кредит на доверие от страна на международните си партньори. Първоначално срокът за представяне на плана бе понеделник, но е било постигнато съгласие той да се отложи с един ден, въпреки, че гръцката страна е била готова с предложенията си.

Според източници от официална Атина, кабинетът на премиера Алексис Ципрас планира да докара приходи от 2,5 млрд. евро на държавата чрез облагане на имуществото на големи гръцки бизнесмени. Същата сума трябва да бъде събрана от налози на физически лица и фирми. Заедно с това се очаква да бъдат предприети по-строги мерки срещу контрабандата на гориво и тютюневи изделия, които да осигурят допълнителни 2,3 млрд. евро за хазната. Така общата сума, събрана от налози, може да набъбне до над 7 млрд. евро.

Анализатори коментират, че Алексис Ципрас върви по тънък лед, опитвайки се да балансира между ангажиментите към европейските кредитори и предизборните обещания за премахване на строгите икономически ограничения, които на практика му осигуриха властта.

Източник: https://www.economic.bg/