Гърция разхлабва капиталовите рестрикции за бизнеса

Rate this post

Дневният лимит на паричните преводи вече е 100 хил. евро, работи се върху други нерешени въпроси

Гърция разхлабва капиталовите рестрикции за бизнеса
Гърция разхлабва капиталовите рестрикции за бизнеса

Гърция е започнала да разхлабва ограниченията върху чуждестранните трансфери на гръцкия бизнес, деблокирайки разходите за внос, след като в края на миналия месец в страната беше въведен контрол върху движението на капитала, съобщава Reuters.

Дневният лимит на паричните преводи беше повишен от 50 хил. на 100 хил. евро, заяви пред репортери управителят на Гръцката централната банка Янис Стурнарас и добави, че вече са одобрени около 70% от направените от бизнеса в страната заявления за плащания зад граница.

Гръцките фирми бяха засегнати от наложените преди около 4 седмици рестрикции за прехвърляне на средства в чужбина, като по този начин бяха ограничени техните плащания за внос на суровини и други стоки. От 29.06 насам компаниите в страната трябва да подават заявления за подобни разплащания към чужди доставчици до специална комисия, а процесът отнемаше доста време.

Днес Стурнарас обаче каза, че условията за бизнеса започват да се подобряват и в рамките на следващите 10 дни оторизираните органи в Гърция ще вземат решение за редица все още нерешени въпроси.

„Що се отнася до одобренията (за парични трансфери за плащания към чуждестранни доставчици), сега вече сме много близо до месечните средства за внос“, които гръцката икономика регистрираше преди кризата, заяви той след среща с бизнес лидери.

В понеделник властите в Атина отвориха наново банките в страната, след като си осигуриха „мостов заем“ от Европейския механизъм за финансова стабилност за 7,16 млрд. евро, за да разплатят своите задължения към кредиторите и след като гръцкият парламент одобри серия трудни реформи в замяна на стартиране на преговори за трета спасителна програма в размер до 86 млрд. евро. От своя страна, ЕЦБ повиши на 2 пъти с по 900 млн. евро размера на програмата ELA за осигуряване на спешна ликвидност на гръцките банки.

Според шефа на Атинската търговска и промишлена камара Константинос Михалос 3-седмичната банкова ваканция е коствала цели 3 млрд. евро на гръцката икономика, тъй като редица фирми са били принудени да затворят в резултат на въведения капиталов контрол.

В същото време Централната банка на Гърция заяви, че от 29 юни до 23 юли гръцките оторизирани власти са одобрили парични преводи зад граница за общо 1,585 млрд. евро, като голям част от тях са били предназначени за енергиен внос.

Източник: https://www.economic.bg/