Гърция няма да подпише споразумението за дълга

Rate this post

МВФ отказа да дава повече отсрочки на Атина

Гърция няма да подпише споразумението за дълга
Гърция няма да подпише споразумението за дълга
Гърция отказва да подпише съществуващото споразумение за уреждане на дълга й, защото то няма да реши икономическите й проблеми. Това заяви финансовият министър Янис Варуфакис, който е във Вашингтон за участие в пролетната сесия на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

В предварителния текст от изказването си на конференция, организирана от института „Брукингс“, Варуфакис заявява, цитиран от Reuters: „Няма да приемем поставени цели, за които знаем, че икономиката ни не може да изпълни чрез политики, които партньорите ни не трябва да искат да ни налагат“.

Гърция изпитва остра необходимост от налични средства. Кредиторите й от еврозоната и МВФ замразиха финансовата си помощ, докато новото левичарско правителство в Атина приеме пакет от реформи. Това поражда опасения, че гръцкото правителство няма да може да извърши следващите си плащания на МВФ, които възлизат на общо около 1 милиард долара през следващия месец, което ще затрудни финансовото положение на самия МВФ, отбелязва Reuters, цитирана от БТА.

Междувременно директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард отказа на Гърция отсрочка за следващото плащане на вноската по външния дълг на страната, което трябва да бъде направено през май, пише Financial Times, цитиран от „Фокус“.„Съветът на директорите на МВФ в продължение на 30 години не е взимал решение за отсрочка на плащания“, заяви Лагард. Тя посъветва гръцкото правителство да положи технически усилия за планирането на икономически реформи и подготовка на заслужаващ доверие план за изпълнението им, което ще позволи на кредиторите да размразят оставащата част от кредита в размер на 7,2 млрд. евро.

Вторият министър на финансите на Гърция Димитрис Мардас обяви нов пакет от мерки, с които да намали разходите в държавната администрация. Реализацията им би спестила допълнително 300 милиона евро. Призоваваме да започне отдаването под наем на държавни сгради, които не се използват, каза Мардас на пресконференция, цитиран от БТА.

Министърът обяви проектозакон за намаляване на бюрокрацията, на който се възлагат надежди да спести 177 милиона евро, допълва France Presse.

Подети бяха инициативи за борба срещу незаконната търговия с горива и цигари, за по-добър контрол върху разходите за здравеопазване и облагане на изтичащите в чужбина капитали, припомни Мардас.
Той обаче не скри, че ефективността на тези мерки е трудно може да се оцени.

Междувременно международната рейтингова агенция Standard and Poor’s понижи суверенния кредитен рейтинг на Гърция още по-надолу до категория “боклук“ (“junk“) – от B- на CCC+, с отрицателна перспектива и прогнозира страната да обяви фалит по дълга си към средата на май, ако не успее да постигне споразумение с кредиторите си..

 Източник: https://www.economic.bg/