Гърция не е модерна икономика

Rate this post

От 200-годишна модерна история, южната ни съседка 90 г. е била в просрочие или фалит

Гърция не е модерна икономика
Гърция не е модерна икономика

Гърция е част от ЕС и Еврозоната, но в нея са запазени старите патриархални отношения и икономиката й не е системно модернизирана. Това коментира пред bTV изпълнителният директор на „УниКредит Булбанк” Левон Хампарцумян.

„Модерната история на Гърция е около 200-годишна. 90 г. тя е била или в просрочие, или във фалит. Европа казва „Ние ви ценим като член на ЕС, но не може през 15-20 г. да идвате да ви спасяваме”, коментира банкерът, като подчерта, че са несериозни теориите за конспирация срещу южната ни съседка.

Според Хампарцумян, сегашната ситуация е плод на действията на „няколко поредни безотговорни гръцки правителства”, като сегашното е своеобразен връх, „защото са комунисти, а всички хора знаят как те харчат готови пари и не могат да създават стойност”.

По думите му до момента дълговете, опростени на Гърция, са сравними с няколко годишни бюджета на страна като Чехия: „В Гърция има едно високомерие, което включва и задължението, че всички останалите трябва да им плащат, защото били измислили демокрацията”.

Според него връщане на драхмата е „катастрофален сценарий”, защото изтеглените през последните месеци 40-50 млрд. евро кеш ще смачкат националната валута. Така в крайна сметка икономиката ще се евроизира или доларизира като в Ливан и Куба – ще има някаква много слаба местна валута, която никой не иска.

По отношение на приватизацията, Хампарцумян беше категоричен – до нея ще се стигне или в рамките на поисканото от Брюксел, или по принуда след това.

Той коментира и казуса КТБ. Не пирамида, а „банка, която имаше агресивна политика спрямо пазара“, така банкерът описа фалиралата банка. Той допълни, че ръководената от него финансова институция е избягвала да работи с трезора на Цветан Василев.

„Имаше една група от хора, които имаха усещането, че управляват държавата – нещо като паралелен център на властта, в определена степен по-важен от изпълнителната власт. Но те действаха безотговорно, защото не носят никаква обществена отговорност”, добави банкерът.

Според него Василев носи най-голяма вина за случилото се, защото даже и да е имало хора зад него, винаги е можел да откаже да им сътрудници. Хампарцумян предрече дълги съдебни саги за активите на КТБ.

Източник: https://www.economic.bg/