Гръцката банка Piraeus опрощава дългове до 20 000 евро

Потребителските кредити на задължените ще бъдат изцяло заличени

Гръцката банка Piraeus опрощава дългове до 20 000 евро
Гръцката банка Piraeus опрощава дългове до 20 000 евро

Една от най-големите гръцки банки, Piraeus, ще опрости еднократно кредитите на хора, които дължат до 20 000 евро, за да облекчи засегнатите от кризата клиенти, предаде Reuters.

Банката взе решението да премахне или преструктурира дълговете в отговор на “хуманитарната криза”, през която преминават най-бедните им клиенти.

Представители на банката заявиха, че също ще отпишат лихви по ипотеки за квалифицирани кредитополучатели, но не предоставиха подробности за това колко хора ще се възползват от тази мярка.

Заемите в размер до 20 000 евро, свързани с кредитни карти и потребителски кредити, ще бъдат изцяло заличени, докато ипотечните кредити ще бъдат замразени, а лихвата опростена.

Piraeus е забележително изключение, тъй като редица шефове на други гръцки банки напуснаха постовете си, след като радикалната лява партия Сириза дойде на власт през януари.

Гръцките банки са в отчаяна нужда от ликвидност, тъй като за периода от декември до февруари притежателите на сметките са изтеглили близо 25 милиарда евро заради страхове от падането на гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас.

Кабинетът в момента води напрегнати преговори с Европейския съюз и МВФ относно реформите, които трябва да извърши, за да отключи останалите 7,2 милиарда евро от спасителния заем.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this